Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Rendőrség, kisebbség, kulturáltság

A romákat nagyobb eséllyel vonják igazoltatás alá a rendőrök, mint más etnikumhoz tartozó embereket. Erről beszélt tegnap Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Szegedi Rendőrkapitányságon.
A romákat nagyobb eséllyel vonják igazoltatás alá a rendőrök, mint más etnikumhoz tartozó embereket. Erről beszélt tegnap Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Szegedi Rendőrkapitányságon. A bizottság ezt még 2003-ban állapította meg, míg a Tárki tavalyi felmérésében 80 rendőr vallotta saját magáról, hogy hajlamosabb romákat igazoltatni, mint más etnikumhoz tartozókat. Zélity László szegedi rendőrkapitány célja egy empatikusabb rendőrség kialakítása és a jelenleginél kulturáltabb, indokoltabb rendőri intézkedések meghozatala. Hogy mennyire járnak majd sikerrel, azt az Open Society Justice Initiative munkatársai vizsgálják. A kutatásban három rendőrkapitányság vesz részt: egy fővárosi, a szegedi és a kaposvári.

A vizsgálat során szeptembertől a rendőrök minden igazoltatás után kitöltenek egy adatlapot. A procedúra anonim marad, és az igazoltatottra vonatkozóan különböző kérdéseket – a koráról, neméről, hogy a rendőr szerint milyen etnikai hovatartozású, illetve mi volt az igazoltatás alapja – kell megválaszolniuk az egyenruhásoknak. A begyűjtött adatlapokból többek között kiderül, van-e alapja a feltevésnek, hogy sokszor előítéletek alapján igazoltatnak. A vizsgálatban kisebbségi megfigyelők is részt vesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom