Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Rendszerváltás a kórházi étkezésben

Szeged - Tegnap debütált a szegedi klinikákon az új, színvonalasabb, több választást kínáló menürendszer. Kialakítására a szaktárca közel ötvenmilliós pluszforrást adott három hónapra. Az új klinikán megszólított betegek többsége érzékelte a változást – ami a nővérek szerint az ételek fogyásán is látható.
Közel ötvenmillió forintot kapott decembertől februárig a szaktárcától a fekvőbetegek étkeztetésének javítására a szegedi klinikai központ – tudtuk meg Resch Józseftől. Az orvoskar gazdasági igazgatója elmondta: az étkeztetésre fordítható plusznormatíva márciustól beépül a finanszírozásba, így jövő tavasztól is lesz a drágább, de jobb minőségű étel.

A legalább nettó 550 forintos napi fejkvóta Szegeden 550 és 610 forint között mozog, nyersanyagokra most betegenként és naponta 100-120 forinttal többet költhetnek. A normál – tehát nem diétás – menükben délben két változat közül választhatnak a páciensek, és naponta kapnak úgynevezett „kisétkeztetést" – például joghurtot, müzliszeletet –, illetve friss gyümölcsöt is.

A tört burgonya mellé majonézes sertésragu járt tegnap. Ez volt a B menü szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

A tápanyagmennyiség elosztása is változott: a napi szükségletből reggelire 35, ebédre 40, vacsorára 25 százalékot kapnak a betegek. Eddig ez az arány 25-50-25 volt. Azt, hogy mit ehet a beteg, persze továbbra is dietetikusok döntik el a szakorvosok ajánlására – választani csak a normál menüt fogyasztók tudnak.

Déli menük

Hétfő, „alap A": tejfölös zellerleves, tarhonya, sertéspörkölt, csemege uborka, „alap B": tejfölös zellerleves, tört burgonya, majoránnás sertésragu, csemege uborka. Gyümölcsként almát vagy narancsot választhattak a betegek. Kedd, „alap A": raguleves sertéshússal, kakaós tekercs, alma, „alap B": raguleves sertéshússal, sajtos makaróni, alma.

Tegnap az új klinikán megszólított betegek többsége érzékelte a változást – ami a nővérek szerint az ételek fogyásán is látható. Közben az alagsori konyhában lázasan pakolták tálcákra, majd futószalagra a normál menüket. Garasné Gáspár Mária, az orvoskar gazdasági igazgatóságának élelmezési osztályvezetője elmondta: a kisétkeztetések és a választható normál menük miatt több lett a konyhai feladat, feszítettebb tempóban kell dolgozniuk. A diétás menükkel együtt most több mint ötvenféle menü készül naponta a klinikai konyhákon.

Konyhaegyesítés

Bár jelenleg – a volt II-es kórház konyhájával együtt – hat, különböző helyen működő konyha főz a klinikai központ betegeire és dolgozóira, a normál menükben mindenhol ugyanaz a két főétel a kínálat. Resch József elmondta: a széttagolt konyhai rendszer hamarosan egységessé válhat. A klinikai étkeztetés kiszervezésére már megjelent a közbeszerzési tender, az eljárás február végére lezárulhat. A konyhák helyét pedig elfoglalhatja a betegellátás.

Olvasóink írták

 • 7. S.Grandpierre Cecília 2007. december 04. 21:58
  „Vajon, hogyan fogják az alkalmazottak bírni, a még több munkát?
  Láttam, hogy mennyi dolguk van.
  Olyan menű úgy sem lessz annyiért, amennyiért a kormánytagok ehetnek!”
 • 6. Timi 2007. december 04. 18:15
  „Ezt örömmel hallom! Eddig ugyanis nem volt jellemző!”
 • 5. Tim 2007. december 04. 13:16
  „A választásos menűben heti egy alkalommal van felajánlva a tonhal roston,rántott, zöldséges formában.”
 • 4. Timi 2007. december 04. 12:07
  „Érdekes dolog az, hogy bármit is csinálnak az eü-ben az nem jó. Az integrációra mindenki fúj. Részben megértem. Bár amikor a betegek cikáztak a Klinika és a II. kórház között, azért mert nem tudták, hogy éppen hová is tartoznak, vagy hol fogják (tudják) ellátni az ő baját, akkor meg mindenki azért morgott. Ez a jellemző magyar mentalitás. Igaz, kis dolognak tűnik, hogy az étkezésre szánt kvótát emelték, de legalább valamin tényleg javítani akaranak. Egyébként pedig a betegeknek behurcolt rántott csirke sem sokkal egészségesebb. Ugyanis, ha Józsi bácsi spenót, vagy tökfőzléket kap ebédre, akkor előkapja a kolbászt a szekrényből és falatozik. Ez persze nem azt jelenti hogy akkor mindig egészségtelennek kell lennie az ebédnek, de nem árt néha ilyen is. Egyéblént a klinikai étkeztetésből a halat hiányolom. No arra azért külön kiváncsi leszek, hogy az ügyeletes osztályok ezt hogyan fogják megoldani.”
 • 3. Tim 2007. december 04. 12:00
  „Nem védekezni szeretnék, de pár gondolatot fűznék Mil hozzászólásához.Az egészséges táplákozás alapelvei nem zárják ki a pörkölt, sertéshús, hagyomány örző magyar étel fogyasztását,nagy hangsúlyt fektet azonban a mennyiségre, minőségre és konyhatechnológiára. Az így készűlt sertéspörkölt alapanyagaként sertéscomb szerepel, melynek 100 g-ja 21 g fehérjét, 110 kcal-t tartalmaz. A pörköltet alapétrendben adják, ami az egységes diétás rendszerben és az étkeztetésben is azt jelenti,hogy az egyén nem szorul diétára, de mégis hosszabb távon kórházi ápolásra szorul. A kímélő étrend már nem tartalmaz pörköltet. Az étrend több hétre van összeállítva, ami tartalmaz főzeléket is, de azzal Mil legyél tisztába, hogy főzés során a főzeléknövény vitamin és ásványianyag tartalma jelentősen lecsökken, ezért inkább párolt zöldségeket célszerű készíteni.
  A főétkezéseket minden esetben teljesértékű fehérjékkel kell ellátni, ami azt jelenti, hogy a húst ha kihagyjuk az étrendből más teljesértékű fehérjével kellkomplettálni . A választásban ez is jelen lesz. pl. sajtpuding formájában. A bio ételek sose biztos, hogy a nevükben és az árukban rejlő "értéket" fogják tartalmazni. Szóval nem adtunk a ...egy pofont!”
 • 2. Lala 2007. december 04. 10:50
  „nem átsiklani a lényegen most már hogy felemelték a kvotát egyből akarja más is készíteni az ételt.természetesen pályázat útján nyeri meg a vállalkozó
  a másik hogy a konyha helyére beteg ágyak lesznek telepítve nem tudom aki látta a régi klinika konyháit az tudja hogy azok a helyiségek mindere valók csak beteg ellátásra nem”
 • 1. Mil 2007. december 04. 10:00
  „Hát ez továbbra is messze van egy egészségesnek mondható étrendtől. Legaláb az egyik menü húsmentes lehetne. A pörkölt is pont arról híres, hogy mennyire egészséges. Sztem nem kéne betegeknek ilyen megterhelő kajákat adni. Tápanyag meg 0 benne. Sztem ennél még a spenót és a tökfőzelék is jobb. LEgalábbis tápanyagszempontból, tele van vitaminokkal, ásvány anyagokkal, rostokkal.
  Szóval, adtak a sz@rnak egy pofont :)
  A legjobb persze eleve a bio kaja lenne. Dehát ilyenről álmodni se merek, hogy valaha is lesz pénz. Bár, ha nem költenének 50-100 milliókat reklámra, tán még össze is jöhetne.. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adják el a szegedi Eko-parkot

Szeged - Látszólag semmi sem változott Újszeged egyik legszebb helyén, a nyolchektáros Eko-parkban: a frekventáltabb részeket leszámítva ma is gazdátlannak tűnik. Holott a kuratóriumi tagjoktól származó információk szerint egyensúlyba kerültek, és nem adják el, főleg „a karvalytőkének" nem. Tovább olvasom