Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Reneszánszát éli a mosható pelenka

Reneszánszát éli a mosható pelenka
Az anyukák életét nagyban megkönnyítik az eldobható pelenkák, ám nem biztos, hogy a babának is ez a legjobb választás. Egy szegedi anyuka mozgalmat indított, hogy egyre több szülő használjon mosható pelust. A jelek szerint sokan érdeklődnek a dolog iránt.
Szüleink idejében még nem léteztek eldobható pelenkák, az anyukák pedig szenvedtek is emiatt eleget: a textilt kézzel kellett kimosni, főzni, vasalni, ami több gyerek esetén már jelentős terhet rótt a háztartásra. A legtöbben éppen ezért inkább a kényelmet választják, pedig a mosható pelenkákkal ma már feleannyi gond sincs, mint 20-25 évvel ezelőtt.

– Amikor a kisfiam megszületett, szerettem volna hagyományos pelenkával pelenkázni, ám hamar kiderült, sokkal nehezebb a témában tájékozódni, mint azt elsőre gondoltuk – mondta el lapunknak Janó Éva. A fiatal anyuka éppen ezért többedmagával mozgalmat indított, hogy segítséget nyújtson azoknak a szülőknek, akik hasonló módon szeretnének hagyományos pelenkára váltani.
 
Porkoláb Szalma Dávid épp megkapta a tiszta pelust.
Porkoláb Szalma Dávid épp megkapta a tiszta pelust.


– Kétéves korig egy gyermeknél nagyjából 1 tonna hulladék termelődik csak az eldobható pelenkák miatt, ráadásul veszélyes hulladéknak is számít, ami 400 év alatt bomlik le. A gyermek még nem tud arról dönteni, hogy ezzel terhelni akarja-e a környezetet, ezért ez a szülő felelőssége. A modern mosható pelenkák esetében nincs ilyen gond, ráadásul az eldobhatónál jóval egészségesebbnek is tartom. A textilben nincsenek olyan kémiai anyagok, amik miatt a baba bőre allergiás lehet, emellett pedig sokkal hamarabb lehet szobatiszta is, hiszen érzi a következményét annak, ha pisil – hangsúlyozza Janó Éva.

A szegedi anyukától bárki kérhet segítséget, sőt, akár kölcsönözhet pelenkát is, a havi rendszerességű összejöveteleken pedig egyre több szegedi szülő vesz részt. Úgy tűnik, a mosható pelenka ismét népszerű lesz az anyukák körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját egyenruhájukban, szolgálati fegyverükkel járőröznek a szlovák rendőrök

Saját egyenruhájukban, szolgálati fegyverükkel járőröznek a szlovák rendőrök
Megkezdték a magyarországi szolgálatellátást a szlovák rendőrök. Tovább olvasom