Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Reneszánszukat élik a fekete lemezek

A gyűjtők egyetértenek abban: a zene a hagyományos fekete lemezen szól a legszebben. Bár a könnyen recsegővé váló, sérülékeny vinyllemezek fénykorának már több mint másfél évtizede vége, manapság reneszánszukat élik a hagyományos LP-albumok. A régi fekete korongok olykor hihetetlen áron cserélnek gazdát, sokkal drágábban, mint a CD-k, amelyek kiszorították őket a piacról.
Egyre nagyobb az érdeklődés. Fotó: Schmidt Andrea
Miközben évek óta arról hallani, hogy az internetes letöltés, az egyszerűvé vált otthoni lemezírás és az MP3-as lejátszók térnyerése miatt válságban a zenei CD-k piaca, újra egyre népszerűbbek a már-már elfeledett fekete lemezek. Sokan tévesen bakelitnek nevezik ezeket, holott a II. világháború előtt kifejlesztett mikrobarázdás lemezek csak kezdetben készültek törékeny bakelitből, később már polivinil-kloridból állították elő – ezért pontosabb a vinyllemez elnevezés. Sok megszállott zenebarát, lemezgyűjtő ma is esküszik rá: a hagyományos lemezjátszó gyémánttűjének sercegése olyan különleges hangzást eredményez, amit a CD nem tud produkálni.

Lemezjátszó – akár 200 ezerért

Manapság újra egyre többféle lemezjátszót lehet kapni. A legnagyobb szegedi elektronikai szakáruházban elmondták: folyamatos a kereslet a letűntnek hitt technika iránt, jelenleg 12 és 68 ezer forint között több típusból is lehet válogatni, de igény esetén drágábbakat is megrendelnek. Akad a piacon kvarcszintézeres, közvetlen hajtású lemezjátszó 191 ezerért is. A Tisza Lajos körúti ezer apró műszaki cikket kínáló szaküzlet vezetője elmondta: már egy ideje nem forgalmaznak a régi készülékekhez való lemeztűt. Egy komplett Tesla-fej legutóbb már 5300 forintba került, amit túl drágának találtak a régi lemezjátszók tulajdonosai.

 
Caruso-összes

– A túl steril hangzású CD-t nem tudtam megszeretni, mert a hagyományos LP ugyan kevésbé makulátlan, de sokkal plasztikusabb zenei képet ad. Szelektív a hallásom, így nem idegesít egy kis recsegés-ropogás sem, szívesen hallgatom a régi fekete korongokat – mondja Andrejcsik István. A Szegedi Nemzeti Színház népszerű baritonistájának közel kétezer darabos vinyllemez-gyűjteménye van. Olyan ritkaságok is megtalálhatók a polcain, mint az EMI The Record of Singing című négylemezes albuma csodálatos képanyaggal és könyvvel, amely a hangrögzítés kezdetétől mutatja be a legnagyobb énekesek művészetét.

Az RCA Caruso összes hangfelvételét tartalmazó sorozatát is beszerezte. – Vannak olyan ritka, régi felvételek, amelyeket ki sem adtak CD-n, ezért másképpen nem is tudnám meghallgatni őket. Az antikváriumokon és az interneten kívül egy Kanadába szakadt hazánkfiától szoktam vásárolni. A régi LP-k olykor hihetetlen árat érhetnek el, nemrégiben láttam az interneten Starker János háromlemezes régi Bach-albumát, amiért 1500 dollárt kértek.

Andrejcsik István operaénekes évtizedek alatt szedte össze ritkaságokkal teli lemezgyűjteményét. Fotó: Hollósi Zsolt
Retro a sláger


Andrejcsik István törzsvevőnek számít a Kárász utcai antikváriumban is, a kevés szegedi üzlet egyikében, ahol még foglalkoznak vinyllemezekkel. – Pici a lemezes részlegünk, alig négy-ötszáz albumot kínálunk, de azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a fekete korongok iránt – mondja az antikvárium „lemezfelelőse". Batiz Julianna szerint kitört a retróláz: az Illés és az Omega együttes albumai mellett az Első emelet, Zoltán Erika és a Dolly Roll régi lemezeit is keresik. Az LP-k akkor találnak legkönnyebben gazdára, ha valamelyik világcég, például az EMI, a Decca, a Philips vagy a Deutsche Grammofon kiadványai, mert ezek a kiadók garanciát jelentenek az időtálló minőségre. – Akinek van füle, rögtön hallja, mi a különbség a CD és az LP hangzása között. A vinyllemez kényelmetlenebb, könnyen porosodik, karcolódik, nem bírja a nyirkosságot sem, de ennél tökéletesebb minőségű hanghordozót nem ismerek. Szerintem a modern digitális technika sem versenyezhet vele. Ráadásul a 40-50 éves lemezek is tökéletesen szólnak. De ki tudja, mi lesz a CD-kkel néhány évtized múlva? – kérdi Batiz Julianna.

Vastagabban szól

A Somogyi-könyvtárnak közel nyolcezer LP-albuma van, különösen a zeneművészeti kar vizsgákra készülő növendékei hallgatják ezeket. – Sok különlegességet, ritkán játszott művet nem adtak ki még CD-n, nekünk viszont megvan fekete lemezen, 1971 óta gyűjtöttük ezeket. A hagyományos korongokat én is jobban szeretem, mert vastagabban, több felhanggal szólnak – mondja Soósné Karácsonyi Mária zenei könyvtáros, aki szerint amíg CD-ből naponta húszat is kikölcsönöznek a Somogyiban, a fekete lemezekből hetente már csak kettőt-hármat vesznek ki az olvasók.


Drága régi albumok

A ritkaságnak számító régi lemezek akár százszor is többe kerülhetnek, mint a drágának tartott mai CD-albumok. A 2006-os év internetes kereskedőjévé választott hazai árverőcég több mint hatezer LP-albumot kínál. A Modern Jazz sorozat 1962-ben kiadott első lemeze, amelyen a Qualiton jazz együttes játszik, és Szirmai Márta énekel, nyolcezer forintról indul. Az Illés együttes 1990-es népstadionbeli koncertjéről készült dupla albumra 22 ezer forinttól lehet licitálni. A Rolling Stones Bridges to Babylon albuma 11 ezer, a Beatles 1966-os japán turnéjáról készült amerikai korong 16 ezer forintról indul, és a végső ár a csillagos égig kúszhat. Külföldről is akadnak érdeklődők, nemrégiben egy 1962-es első kiadású Elvis Presley-albumért 45 ezer forintot fizetett valaki. Nyugaton még magasabb árak is előfordulnak: két éve egy londoni árverésen Jimi Hendrix Experience című kislemeze 760 ezer forintért talált gazdára. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rétegtermék a kétrétegű

Sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom