Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Reneszánszvásár Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Új programmal bővült az ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark repertoárja. A park bejáratával szemben egy 10 hektáros területen a szervezők eltökélt szándéka a régi hagyományok felélesztése. Régiségvásárral, vándormuzsikusokkal találkozhatnak az odalátogatók.
Minden hónap második hétvégéje az újszerű piacozás fellegvára lehet Ópusztaszeren: hagyományőrző régiség-, kirakodó- és kézművesvásárokat rendeznek. A szervezők nem csak a felnőttekre gondoltak. A változatos programegyüttesben a gyerekek is találhatnak számukra érdekes elfoglaltságot. Játszóház, lovaglás, szalmalabirintus, és számos olyan játékos program közül választhatnak, amely közelebb viszi őket a természethez. Lesz egy kisállat-simogató is, ahol olyan állatokat tudnak simogatni, amivel a városban csak képen találkoznak. Nemcsak a rendezvények lehetnek csábítóak, de azok időpontja is. Legyen ez a későn ébredők, legyen ez a városban lakók számára is egy vásár – szól a rendezvény mottója. A kereskedők és a játékos programok még a kora esti órákban is megtekinthetők.

Reneszánszvásár Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba
Reneszánszvásár Ópusztaszeren.
Fotó: dm/dv

A márciusban induló programsorozat mára már országos érdeklődésre tart számot. Pécsről, Miskolcról és az ecseri piacról is érkeznek régiségkereskedők. Kialakult az állandó kiállítók egy kis csoportja, akik komoly régiségekkel jönnek, nem bóvlikkal. A szervezők eltökélt szándéka, hogy Közép Európa legnagyobb szabadtéri vásárát alakítják itt ki. Nemzetközi szinten már folynak erre vonatkozó tárgyalások az osztrák, illetve német régiségkereskedelmet összefogó szervezetekkel. Későbbi tervek szerint nemcsak a kereskedők portékáit csodálhatjuk, de részt vehetünk a dél-alföldi veteránegyesület több mint 50 járművéből álló nagyszabású kiállításán is.

A résztvevők száma fokozatosan növekszik. Jelenleg nagyjából 60–70 állandó régiséges van, de egy-egy vásáron akár 100–120 árussal is találkozhatunk. A rendezvény további újdonsága az éjszakai vásár. Az első alkalommal júliusban megrendezendő eseményen a délutáni órákban kezdődik a már jól ismert kirakodóvásár. Ezt egészíti ki a veterán autósbemutató és egy statikus kiállítás. A látogatók két második világháborús járművet is kipróbálhatnak, este pedig tábortűz mellet élvezhetik a reneszánszvásár hangulatát.

Olvasóink írták

 • 3. horatius 2010. június 21. 09:18
  „Kedves Farkas Anikó!

  Egy újságíró alapkészségének kellene lennie, hogy ismeri a Magyar Helyesírás Szabályainak 146. pontját.
  Ennek szövegét megosztom Önnel, kérem forgassa e Szabályzatot, mielött tollat ragad:

  "Az intézményszerűeket azonban az intézménynevek mintájára írjuk: Budapesti Nemzetközi Vásár,
  Szegedi Szabadtéri Játékok stb. (Vö. 191.)"”
 • 2. szablya 2010. június 21. 06:32
  „Kedves Farkas Anikó! Kiskegyed nagyon nincs képben. A kirakodóvásárnak semmi köze az Emlékparkhoz és annak rendezvényeihez! Cikkírás előtt nem ártana kicsit tájékozódni! A kettőt nem szabad összemosni! Az írás tehát egyszerűen félrevezető!”
 • 1. rolee 2010. június 17. 15:13
  „60-70 meg 100-120?
  Naaa, a legutóbbi vásárban is volt vagy 16-18 árús összevissza (+büfé)
  Büfések sem jöttek, mióta 10.000 (!!!!!!!) forintot kérnek egy vásárra. Hülyék ezek?!
  Előbb talán ide kellene csalogatni az eladókat, büféseket, és akkor ha van választék, jönnek a vevők. Az egész vásárt nem tartott tovább 8 percnél átnézni. Mórahalmon, Kisteleken egy délelőtt alig elég, sőt ...

  Előbb ezeken gondolkozzanak el a kedves szervezők ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyő Miklós koncert - nézze meg a nyertesek listáját!

Nyerjen jegyet Fenyő Miklós csütörtökön este 19 órakor kezdődő koncertjére az Újszegedi Sportcsarnokba a Pingvin Patikák és a delmagyar.hu közös játékában. Tovább olvasom