Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Rengeteg egyforintos Ádámért

Szeged - Egy- és kétforintosokat gyűjt szerkesztőségünk és a Cora a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. A tizenegy éves kisfiút Kínában gyógyítanák, a kezelés hatmillió forintba kerül. A március 1-jéig tartó akció ideje alatt ismert Csongrád megyeieket kérdezünk arról, hogy mit csinálnak az apróval, és numizmatikai érdekességekkel is szolgálunk. Ádámnak három nap alatt 226 ezer 294 forint gyűlt össze.
A Szegedi Kortárs Balett társulatánál is összegyűjtötték az aprópénzt, hogy támogathassák a kínai őssejtkezelésre váró, születésekor agykárosodást szenvedett Varga Ádámot. Lapunkban rendszeresen beszámoltunk arról, hogy a tizenegy éves szegedi kisfiú gyógyításához hatmillió forintra van szükség.

Tegnap délután új darabjuk, A tudattalan próbáit megszakítva jött el Szabadkai úti székházunkba Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője és Pataki András, a társulat igazgatója, hogy bedobják a perselybe az összegyűjtött aprót. Feszített tempót diktáltak maguknak: előbb A tudattalant próbálták – bemutatója február 29-én lesz a kisszínházban –, majd a tegnap esti Hattyúk tavára készültek.

A Szegedi Kortárs Balett forintosait Juronics Tamás és Pataki András dobta be a perselybe Fotó: Frank Yvette

Mindkét művészt sajátos viszony fűzte ahhoz az aprópénzhez, amelytől elbúcsúztak: Juronics Tamás szerette az egy- és kétforintosokat, ha fizetett, pontosan annyit adott a pénztárosnak, amennyit beütöttek a gépbe. Nem örült annak, hogy az utóbbi időkben már nem tartották pénznek az aprót. Pataki András külön helyen gyűjtötte a pénzérméket, és mindig kereste a lehetőséget, hol adakozhat velük. Elmondta, azzal, hogy eltűnnek az egy- és kétforintosok, mi magunk is szegényebbek leszünk.

A Szegedi Kortárs Balett egyébként rendszeresen fellép jótékonysági rendezvényeken: Budapesten a Hospice Alapítványt támogatták, Szegeden a leukémiás gyerekek Reménysugár Alapítványának segítettek, hogy orvosi műszerekhez jusson.

226 ezer 294 forint három nap alatt. Szegedi szerkesztőségünkben és Kölcsey utcai ügyfélszolgálatunkban, valamint a vidéki szerkesztőségekben is gyűjtjük az érméket Ádámnak – csak hétköznap és a nyitvatartási idő alatt. A Corában a pénztáraknál elhelyezett perselyekbe dobhatják be az érméket. Ott tegnap 49 ezer 282 forint jött össze, nálunk 61 ezer 568. Az eddigi három nap alatt összesen 226.294 forintot gyűjtöttünk.

Mi látható a forintbankjegyeken?

A forintbankjegyek előoldalán a magyar történelem kimagasló személyiségeinek arcképe látható, hátoldalukon pedig a személyekhez kapcsolódó történelmi színhely. 200 forintos: Károly Róbert, hátoldalon a diósgyőri vár; 500 forintos: II. Rákóczi Ferenc, hátoldalon a sárospataki vár; 1000 forintos: Mátyás király, hátoldalon a visegrádi reneszánsz palota egy részlete; 2000 forintos: Bethlen Gábor fejedelem, hátoldalon a fejedelem tudósai körében; 5000 forintos: Széchenyi István, hátoldalon a nagycenki kastély épülete; 10 000 forintos: Szent István király, a magyar pénzverés elindítója, hátoldalon Esztergom látképe; 20 000 forintos: Deák Ferenc, hátoldalon az 1866-ban megnyílt régi képviselőház épületének metszete.
 

Olvasóink írták

  • 1. Glumacné Andó Mária 2008. február 26. 13:08
    „Nagyon szurkolunk Ádámkának,hogy gyógyulásához szükséges összeg meglegyen.Tudjuk,hogy nem sok pénz amit az egy és két ft-os érmékből tudunk gyűjteni,de "sok kicsi sokra megy" alapon bízunk a sikeres akcióban.Ezért az üdítős kupakokat is rendszeresen leadjuk a gyűjtőhelyekre.


    MIGNON-presszó csipet csapata”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar-gála a Belvárosi moziban

Szeged - Oscar-gálát rendeznek február 24-én 21 órától egészen reggelig a szegedi Belvárosi moziban.… Tovább olvasom