Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Renoválási támogatás

Március 31-étől pályázhatnak magánszemélyek és társasházi közösségek épületeik renoválására vissza nem térítendő támogatást. A gazdasági minisztérium keretét az Energia Központ Kht. koordinálja. A keret véges, az érkezési sorrend számít.
Két pályázatot hirdetett meg tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Mint arról keddi számunkban már hírt adtunk, a szaktárca vissza nem térítendő támogatást nyújt a lakossági energia megtakarítására és a megújuló energiaforrások felhasználására. Az összesen 1,063 milliárd forintos keretet az Energia Központ Kht. koordinálja március 31-étől.

Az energiahatékonysági pályázaton 880 millió forintra pályázhatnak idén magyar állampolgárságú magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak. Nyílászárók cseréjére, hőszigetelés és fűtés korszerűsítésére adhatnak be terveket. Magánszemélyek egyféle munka elvégzésére 300 ezer forint támogatást kérhetnek. Ha két- vagy háromfajta korszerűsítésbe fognak, akkor legfeljebb 600 ezres támogatást kaphatnak. A pályázat összege nem haladhatja meg a renoválás teljes költségének harmadát. Lakásszövetkezetek és társasházak egy célra lakásonként 200 ezret igényelhetnek. Ha többféle munkát végeztetnek, lakásonként 400 ezer forintig emelkedhet a segítség. A plafon itt is a teljes beruházás összegének egyharmada. A kiírás csak hagyományos építésű ingatlanokra vonatkozik, tehát ezúttal a panelházak kimaradnak.

Megújuló erőforrásokra fordítható keret 183 millió forint. Csak magyar állampolgárságú magánszemélyek kérhetik a támogatást saját ingatlanukra. Igényelhető többek között biomassza, geotermikus vagy szélenergia használatára, valamint napkollektor, alternatív fűtés vagy hőszivattyú beépítésére. A pályázati összeg felső határa napkollektor esetén 300 ezer forint, ha mellette más beruházás is készül, akkor 500 ezer forint.

A pályázati keretek végesek, tehát a terveket érkezési sorrendben fogadják el. Pályázati formanyomtatványok és útmutató letölthető a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az Energia Központ honlapjá-
ról (www.gkm.gov.hu vagy www.energiakozpont.hu). Bővebb felvilágosítást az Energia Központ Kht. ügyfélszolgálata ad a 06-1-456-4302-es és a 456-4388-as telefonszámon. A pályázatokat postán kell beküldeni az Energia Központ címére kell március 31-étől (1476 Budapest, Pf. 288).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domaszék a belvízzel küzd

Domaszék egytizede áll víz alatt. A külterületi utak járhatatlanok. A településen harmadfokú… Tovább olvasom