Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Reök-palota-forradalom

Képtárrá, pontosabban többfunkciós művészeti centrummá alakítják a szecessziós Reök-palotát. Egyelőre tart a kompromisszumkeresés, mert a nevezetes szegedi épület egyes részeinek hasznosításáról megoszlanak a vélemények.
Közép-Európa egyik legkülönlegesebb szecessziós épületének hasznosításáról még tartanak az egyeztetések. Fotó: Gyenes Kálmán
Az egész régióban nincs párja a Magyar Ede által tervezett szegedi Reök-palotának. A már évek óta üresen álló különleges szecessziós épület felújítására tavaly 320 millió forintos kormányzati céltámogatást kapott az önkormányzat, amit 30 milliós saját forrással egészített ki. Rantal János építész tervei alapján így 2007 végéig 350 millió forintos beruházással alakítják át képtárrá, pontosabban többfunkciós vizuális művészeti centrummá. Üvegtetővel fedik be az udvart, az első és a második emeleten körbejárható kiállítótermeket alakítanak ki. Több mint 1200 négyzetméternyi kiállítási felülettel lehet számolni, így elhelyezhetők lesznek még azok az országos kiállítások is, amelyeket nyaranta az Olasz Kulturális Központba zsúfolnak be.

Az elkészült örökségvédelmi hatástanulmány szerint az épületben kapna helyet a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Kht. igazgatósága és jegyirodája is, valamint kávéház, étterem, pincegaléria és művészklub is működhetne. Készül a kiviteli tervdokumentáció, amely alapján január végén írják ki a közbeszerzési eljárást. Ennek lezárultával várhatóan májusban kezdődhet el az épület felújítása, ám a földszint tisztázatlan bérleti jogviszonyát addig még rendezni kell.

Az épület bizonyos részeinek hasznosításáról még viták folynak. A szegedi alkotók nevében Aranyi Sándor festőművész, a MAOE területi képviselője, a képzőművészeti tagozat elnöke elmondta: fontosnak tartják, hogy a palota legfrekventáltabb részén, a földszinten is – ahol korábban banki ügyféltér volt – lehessen az országos biennálék idején kiállításokat tartani. Ha éttermet vagy kávézót alakítanának ott ki, akkor nehezebb lenne megoldani ezt, bár máshol akad jó példa hasonló megoldásra is. Ha viszont üzleti vállalkozásban működő galéria kaphatna helyet a földszinten, az szervesebben kapcsolódhatna az emeleti képtárhoz. Pászti Ágnes tanácsnok úgy véli, mivel több város is verseng azért, hogy a régió kulturális központja legyen, fontos, hogy a Reök-palota Szeged európai színvonalú, többfunkciós művészeti centrumává válhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 81 milliárd a régiónak

A dél-alföldi régióba 2008-ig 81,5 milliárd forint uniós támogatás jut. Az összesítés szerint a… Tovább olvasom