Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

REÖK: a belépődíj sokakat megállásra kényszerít

Szeged - Egy hete nyílt meg a REÖK, a Regionális Összművészeti Központ a szegedi Reök-palotában. Látogatószámokat a vezetőség nem közöl, tegnap ottjártunkkor a betérők megrökönyödtek a jegyárakon.
Egy héttel ezelőtt nyitotta meg kapuit a felújított Reök-palotában a Regionális Összművészeti Központ (REÖK). Herczeg Tamás igazgatótól mérleget kértünk a legelső hétről. Nem árulta el, hányan váltottak jegyet a REÖK-be, azt mondta, nem szeretnék hiszterizálni a nyilvánosságot, adatokat csak egy-egy tárlat végén közölnek. Annyit elmondott, hogy az első, négynapos ünnepi hétvégén a szabadtéri játékok miatt hosszabbított nyitva tartással üzemeltek, és ez bejött. Élénk érdeklődés mutatkozott az első emeleti nagyágyúk – Goya, Blake és Kondor Béla műveiből összeállított Szépség és fájdalom című kiállítás –, valamint a második emeleti Kortárs Szeged I. című tárlat iránt.

Családi kassza

A legtöbb közgyűjtemény csoportokkal számol, legalább tizenöt fő kell a kedvezményhez. Családi jegyet – kutatásunk szerint – nagykiállításra csak két helyen adnak ki: a Magyar Nemzeti Múzeumba és Ópusztaszerre. De a Móra-múzeumban is létezik tavaly óta 2200-ért. A REÖK-ben egyáltalán nincsen családi jegy, oda négyen 5600-ért juthatunk be, de az igazgatótól azt hallottuk, tervezik a családi kedvezmény bevezetését.

Tegnap az első emeleten hárman nézelődtek, a másodikon senki. A bejáratnál viszont annál többen forgolódtak. Egy fővárosi nyugdíjas nem engedhette meg magának a kedvezményes belépőt sem, bár csak a kiállításért utazott le Pestről. Bálint Jenő elmondta, a fővárosi óriás tárlatokra olcsóbban bejutott, volt olyan is, ahová ingyen. Szabó Tímea Szabadkáról jött, de ő is sarkon fordult, az ottani múzeum fele ennyibe sem kerül. Az olasz Federico Papane belgrádi és itáliai belépőket sorolt megdöbbenve, nem hitt a szemének, hogy az otthoniak dupláját kellene kifizetni a szegedi REÖK-ért.

Pedig ha a hazai múzeumok nagy kiállításait tekintjük, nem tűnik kiugróan borsosnak a REÖK díjszabása. A fővárosban engedménnyel díjazzák az elővételt és az internetes vásárlást. A kifejezetten kedvezményes árak viszont Budapesten és vidéken egy-egy emberre szabottak: diák, nyugdíjas és pedagógus hagyományosan jobban jár. Herczeg Tamástól megtudtuk, a háromféle – felnőtt, nyugdíjas-diák és csoportos – szegedi árakat felmérésre alapozták.

Mielőtt kialakították, gondosan kikutatták a helybeliek fogyasztási szokásait. Eszerint ezeket a REÖK-belépőket elbírja a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordévadot zárt a szegedi szabadtéri

Szeged - Rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Csúcsot döntött a hetvenezres nézőszám, és… Tovább olvasom