Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Reök Iván leszármazottai a nevüket viselő épületben

Reök Iván három ükunokája is megnézte tegnap a felújított, családjuk nevét viselő szegedi szecessziós palotát. Reök Cecíliát, Petrát és Andrást elkísérte nagyapjuk, a 94 éves Reök Attila.
Rögtönzött családfát állítottunk össze három huszonéves fiatallal a Reök-palota kapujában, ebben nagyapjuk, a 94 éves Reök Attila segített. Reök Attila a szecessziós palotát építtető Reök Iván unokája, így nem nehéz kiszámolni, hogy a vasárnap röpke palotanézőbe Szegedre érkezett Cecília, Petra és András már ükunokák.

Reök Attila – aki nemrégiben már járt Szegeden és akit a Délmagyarországban is bemutattunk – jó egészségnek örvend, mindenre kristálytisztán emlékszik, holott csak nyolcéves koráig lakott a híres palotában. Három fia született, kettő Magyarországon él, a harmadik – ő késői házasságából származik – Kanadában. Cecília unokájának György, Petrának és Andrásnak pedig Attila nevű fia az édesapja.

Reök Cecília textiltervező szakon végzett az iparművészeti egyetemen, ezért – mint elmondta – szakmai szemmel néz körül a palotában. Nem elsősorban az jut eszébe a falakról, hogy köztük üknagyapjának családja élt, hanem hogy milyen ideális kiállítási helyszín a palota. A szőke Cecília, aki Munkácsy Mihály édesanyjának keresztnevét örökölte meg – Reök Iván édesanyja és Munkácsyé ugyanis testvérek voltak –, tíz évvel ezelőtt járt utoljára Szegeden egy családi kirándulás alkalmából, nagyapjával. Sokat tud Magyar Edéről, a tervezőről: furcsa is számára, hogy az eredeti csontszínű helyett most fehérre festették a homlokzatot.

„Polgári" foglalkozást választott viszont Petra és András: mindketten pénzügyi területen, bankban dolgoznak. Elmondták, a hagyományokról tudnak, de Szegeden még egyszer sem jártak. Csak az interneten néztek utána a híres, családjuk nevét viselő palotának. Élőben mindkettejüket lenyűgözte a látvány. A palotában Herczeg Tamás, az épületben helyet kapott új összművészeti központ igazgatója kalauzolta őket. Reök Iván ükunokái tegnap este megnézték a Macskákat is a szabadtérin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom