Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Repül az egyesület a szegedi reptérről

Ki kell költöznie a jövő héten a Szegedi Repülő Egyesületnek a repülőtér egyes felépítményeiből. A továbbiakban az irányítótornyot, a parancsnoki irodát és az egyik hangárt kizárólagosan a város, illetve a repülőtér üzemeltetője, a Szegedi Közlekedési Kft. használhatja.
Ki kell költöznie a jövő héten a Szegedi Repülő Egyesületnek a repülőtér egyes felépítményeiből. A döntést az ítélőtábla hozta meg. A továbbiakban az irányítótornyot, a parancsnoki irodát és az egyik hangárt kizárólagosan a város, illetve a repülőtér üzemeltetője, a Szegedi Közlekedési Kft. használhatja.

A Szegedi Repülő Egyesületnek a szegedi repülőtér irányítótornyát, az ötszáz négyzetméteres parancsnoki irodát és az egyik hangárt ideiglenesen át kell adnia a városnak június 19-éig. Az ítélőtábla ugyanis jóváhagyta a szegedi önkormányzat ideiglenes intézkedési kérelmét, amiben kéri, hogy a repülőtér üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges felépítményeket használhassa. Az egyesület egy 2002-ben született, a várossal kötött szerződésre hivatkozva a repülőtéri felépítmények birtokosának tekinti magát és azokat jelenleg is használja. Hogy ezt jogosan teszi vagy sem, arról egy másik, jelenleg is folyamatban lévő per dönt.

A tét

A repülőtér felépítményeinek tulajdoni perében a tét a 130 millió forint értékű ingatlan. A felépítménybe tartozik a három, összesen 2700 négyzetméter területű hangár, az 500 négyzetméteres irodaépület, a két javítóműhely, a négy betongarázs, a benzinkút egy része, az üzemanyag-tároló, a belső úthálózat, a repülőtéri látjelek, a csapadékelvezető árok, a zajvédő töltés és a kemping infrastruktúrája. A bíróság arról fog dönteni, hogy mindezek a felépítmények a Szegedi Repülő Egyesületet vagy a várost illetik. Egyelőre még első fokon sem született döntés. A perben a harmadik tárgyalást októberben tartják.

Nagy Sándor alpolgármester szerint nem az a cél, hogy háborúzzanak. Éppen ezért azt szorgalmazta a repülőtér üzemeltetőjénél, a Szegedi Közlekedési Kft.-nél, hogy praktikusan járjanak el az átadás-átvételnél.
– A szűken vett egyesületi működéshez biztosítjuk a helyiséget a parancsnoki épületben és a repülést sem akadályozzuk meg – mondta az alpolgármester. Bene István, az SZKT repülőteret üzemeltető üzletág igazgatója azt egyelőre nem árulta el, hogy a továbbiakban kell-e bérleti díjat fizetnie az egyesületnek. Annyit elmondott, minden attól függ, hogyan zajlik majd a kiköltözés.

– Kompromisszumra hajlandók vagyunk, a víz- és áramfogyasztást nem tagadjuk meg és a 190 hektáros karbantartott területen megkapja az egyesület az engedélyt a repüléshez – nyilatkozta az igazgató.
A egyesület ügyvezető elnöke, Sárai Pál azt hangsúlyozta, hogy klub eddig nem akadályozta a repülőtér működését. Biztosította az irányítótorony használatát és az egyesület által épített repülőtér bejáratát is használhatta az üzemeltető.

– Mi is várjuk a gesztust a várostól – mondta az ügyvezető elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékőrület: a Buci babától a Barbie-ig

A hetvenes-nyolcvanas években jelentek meg a mai modern játékok elődei: a Buci baba, a villanyvasút,… Tovább olvasom