Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Repülővel érkezett Szegedre Ferenc József

Szeged - Magánrepülővel érkezett tegnap Szegedre Siófokról Bereczki Zoltán, hogy Ferenc Józsefet alakítsa a Dóm tér színpadán.
Egy siófoki fellépésről magánrepülő hozta Szegedre tegnap Bereczki Zoltánt – nagyjából másfél órával az Elisabeth kezdete előtt. Ennyi időre szükség is volt, körülbelül egyórás művelet ugyanis, hogy Ferenc Józseffé változzon a musicalszínész.

Bereczki az 1996-os bemutatón is szerepelt a darabban a szegedi szabadtérin, igaz, az akkor 20 éves fiú csak kisebb szerepet kapott.

– Akkor indult a musicalszínész pályám, korábban énekesnek készültem. A Toldy Mária vezette Vasutas zeneiskolában kezdtem énekelni tanulni, ott találkoztam a musicallel mint műfajjal. Több amatőr színházi megnyilvánulás után az Elisabeth volt az első profi színházi fellépésem. Kerényi Miklós Gábor rendező keresett színészeket, illetve kisebb szerepekre akár kezdő, de alkalmas embereket. A zeneiskolát is megkeresték, engem többekkel együtt Miklós Tibor mutatott be Kerényi Miklós Gábornak, aki mini meghallgatást tartott. Így kerültem az Elisabeth-be, amiben pici egysorokat én is énekeltem, például A vidám apokalipszis jelenetben volt egy sorom. Benne voltam a karokban, a tömegjelenetekben. A Haláltánc jelenetben én tartottam az egyik táblát. Imádtam a darabot, és csodálattal néztem a társulatot. Mindenki szívvel-lélekkel csinálta már akkor is. A csapat mára változott, sokakat lecserélt az idő, a főszereplő gárdából azonban nagyon sokan – Szabó P. Szilveszter, Janza Kata, Földes Tamás, Molnár Piroska, Marik Péter – megmaradtak. Nagy büszkeség, hogy együtt játszhatom velük.


Főszereplői érkezés a szegedi reptéren. Fotók: Segesvári Csaba
Főszereplői érkezés a szegedi reptéren.
Fotó: Segesvári Csaba

Gondolt-e arra 96-ban, hogy valamelyik nagyobb szerepet is szívesen eljátszaná? – kérdeztük Zoltánt, aki közölte: 20 évesen elégedett volt az akkori szerepével, de „természetesen az ember nem azért megy erre a pályára, hogy az egész életét végigstatisztálja". Sokat tanult abból, hogy Janza Katát, Szabó P. Szilvesztert, Mester Tamást és Kerényi Miklós Gábort figyelte, és álmodozott, hogy akár Lucheni, akár a Halál, akár Ferenc József lehet egyszer.

Janza Kata (Elisabeth) és Bereczki Zoltán (Ferenc József) a musicalben. Fotó: Segesvári Csaba
Janza Kata (Elisabeth) és Bereczki Zoltán (Ferenc József) a musicalben.
Fotó: Segesvári Csaba

Színházi pillanatok DVD-n

A musicalt ma és holnap is előadják az Operettszínház művészei. A két előadás felvételéből DVD-t adnak ki karácsonyra, emiatt különösen izgalmas a művészeknek ez a két alkalom. – A színház a pillanat műfaja. Azt reméli az ember, hogy ha valamit hibázott, azt másnap megismétli, vagy helyrehozza. Ezért nagyon érdekes, hogy miközben a színházban az akkor és ott érvényesül, tehát bizonyos határokon belül, de mindig más, ezek azok a pillanatok lesznek, amelyek megmaradnak. Öt-tíz év múlva az emberek azt fogják mondani, hogy ez volt az Elisabeth. Nem csak egy előadás.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2009. augusztus 21. 19:06
  „Legalább Lear-yettel jött volna:)
  Olyan snassz a mai világban a propelleres masinéria...”
 • 2. KolomparBeyonce 2009. augusztus 21. 18:52
  „ez aztan a bizniszdzset”
 • 1. klj_54 2009. augusztus 21. 18:40
  „Aranytollú újságíróm:
  Makó a cikk címe a tartalma meg Jeruzsálem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dankó Pista Szeged Jim Morrisonja

Szeged - Szeged híres szülöttei nem vonzzák a látogatókat, a temetőkben nem látni a nagy emberek sírjait kereső idegeneket. Elárvult a Dóm téri panteon is: egy államférfi, költő, tudós sem kapott virágot ezen a nyáron. Tovább olvasom