Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Requiem a nyitó koncerten

Dvorák Requiemje csendül fel ma este fél 8-tól a Szegedi Nemzeti Színházban, a Filharmónia Kht. szezonnyitó koncertjén.
Dvorák Requiemje csendül fel ma este fél 8-tól a Szegedi Nemzeti Színházban, a Filharmónia Kht. szezonnyitó koncertjén. A Párizsban élő Fürst János karmester betegsége miatt a szegedi szimfonikusok igazgató-karnagya, Gyüdi Sándor dirigálja az együttest és a közreműködő Vaszy Viktor Kórust. A hagyományos halottak napi koncert szólistái: Wittinger Gertrúd (szoprán), Meláth Andrea (alt), Wendler Attila (tenor) és Szvétek László (basszus).

Az 1884-ben komponált Stabat Mater hihetetlen sikere után Dvorák számos külföldi felkérést kapott hasonló, nagyszabású vokális művek írására. A kompozíciók elkészültek, azonban elégedetlen volt velük, ezért úgy határozott, önmaga számára, s nem megrendelésre zenésíti meg a halotti mise hagyományos szövegrészeit. A kompozíciós munka 1890. január 1-jétől október 31-éig tartott, s a mű először a Birminghami Zenei Fesztiválon csendült fel, 1891. október 9-én. Dvorák Requiemje elsősorban nem liturgikus, hanem koncerttermi megszólaltatásra készült, a szertartás rendje és tartalma azonban természetesen részben a zenei forma alapjává is vált.

A ma esti koncertnek különös aktualitást ad Gregor József halála. A Kossuth-díjas basszista sokszor fellépett a korábbi években a halottak napi koncerten, amikor mindig valamelyik nagy zeneszerző, Mozart, Donizetti, Verdi vagy Brahms Requiemjét tűzték műsorra a szimfonikusok a nagyszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom