Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Restaurálják a Móra-múzeumot őrző oroszlánokat

Szeged - Másfél milliós beruházás keretében restaurálják a Móra Ferenc Múzeum előtti oroszlánszobrokat, amiket 1896-ban alkottak. Mára jelentősen veszítettek eredeti szépségükből.
Másfél milliós beruházás keretében restaurálják a Móra Ferenc Múzeum előtti oroszlánszobrokat. Az alapos restaurátori munkát követően ismét régi fényében pompázhatnak a múzeumot hosszú évtizedek óta méltóságteljesen védő „állatok".

Milliók emlékeznek a 80-as évek magyar kultuszfilmjéből, a Szerelem első vérigből arra a jelenetre, amikor a Beri Ary által játszott Füge szerelmes vagányként bátorságát bizonyítandó leugrik a szegedi múzeum előtti oroszlánról. E kép országos ismertséget hozott a múzeumi oroszlánok számára.

Maga a Móra Ferenc Múzeum egyébként is a Dél-alföld egyik építészeti látványossága. A múzeumépület az előtte álló két oroszlánnal, illetve a Dóm Szeged és Csongrád megye márkajelzésének is tekinthető, amit jól bizonyít, hogy a múzeum képe számos szegedi képeslap, a megyével, a régióval kapcsolatos turisztikai kiadvány és reklám, internetes honlap elmaradhatatlan kelléke.


A múzeum előtti két oroszlán szobrot több mint száz évvel ezelőtt, 1896-ban alkották. Mára azonban jelentősen veszítettek eredeti szépségükből. A sóskúti durva mészkőből faragott szobrok 5/4-es méretűek. A kőanyag erősen erodált, szennyezett, helyenként mállott, töredékes állapotban van. Az időjárásnak kitett köveken mind a fizikai, mind a kémiai korrózió nyomai fellelhetőek. Ehhez nagymértékben hozzájárul a környezet szénmonoxid szennyezettsége. A talpazat fugái teljes hosszon repedezettek. A múzeumi oroszlán szobrok megérettek egy alapos restaurálásra.

A Móra Ferenc Múzeum néhány évvel ezelőtt „oroszlánrészt" bocsátott ki, hogy így biztosítson forrásokat a beruházáshoz. Akkor többszázezer forint gyűlt össze. Ezt az összeget most a megyei múzeum kiegészíti, illetve a másfél milliós munkához rendelkezésre áll egy 800 ezer forintos pályázati támogatás is.

A jövő hét elején kezdődő restaurálás részeként először megtisztítják a kőfelületet a rárakódott szennyeződésektől. A tisztítást követően eltávolítják a hámló, fellazult korábbi pótlásokat, majd a kő kiszáradása után következik a mállott részek újraalkotása és a plasztikai helyreállítás.
A szakemberek szerint a jövőben négyévente meg kell ismételni az oroszlánok tisztítását, az algák, mohák eltávolítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél óra alatt 340 ezres bírság

Szeged - Objektív felelősség elve ide vagy oda: még mindig vannak felelőtlen sofőrök az utakon.… Tovább olvasom