Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Restaurálják az elázott könyveket a Somogyiban

Az elázott könyvek restaurálása további áztatással kezdődik a Somogyi-könyvtárban. Nem azért, hogy még vizesebbek legyenek – az már alig elképzelhető a minapi szegedi felhőszakadás után –, hanem azért, hogy ázzon ki belőlük a szennyeződés. A két legértékesebb, összesen hárommilliós kötet restaurálását ötvennyolc, ugyanennyit érő könyv helyreállítása követi.
Sikerrel teremtik újra a könyvritkaságokat a Somogyi-könyvtár munkatársai. Fotó: Schmidt Andrea
Javában megy a munka a Somogyi-könyvtár restaurálóműhelyében. Vóna Györgyné restaurátor és munkatársai a felhőszakadás áztatta könyvritkaságokon dolgoznak. A két legértékesebb kötet, mely a nemzeti kulturális vagyon pótolhatatlan része – az 1664-ből való, Nürnbergben megjelent Nádasdy-mausoleum, és Bonfinitől A magyarok története – már biztonságban van.

Hogyan történik a könyvrestaurálás? – Rendkívüli gondossággal, és laponként – mondja Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató. A restaurálóműhelyben zuhanyzótálcákon, fertőtlenítővel kezelt vízben, áztatószitákon könyvoldalpárok áznak. Egy-egy tálcára ötven könyvlap kerül, száz szita közé. Mikor a víz elszíneződik, tisztára cserélik. Addig cserélgetik, míg egyszer csak tiszta nem marad, jelezve, a lapok megszabadultak az összes, fölvett szennyeződéstől. Az utolsó adag vízbe pufferolóoldat kerül, megakadályozza a savasodást. Enyvvel is átkenik a lapokat, mert az eredeti enyvtartalom, mely a papírt összetartja, kiázott belőlük. A maradék nedvesség itatóspapírok, szárítólemezek között távozik el a lapokból.

Ami megsemmisül

Ezer könyvet – egy bezárt fiókkönyvtár továbbosztásra váró állományát, amit szétáztatott az alagsorba betörő csatornavíz – mégis meg kell semmisíteni, fertőzésveszély miatt. Négyszáz kötetnyi, szintén csatornavíz átitatta folyóiratot is be kell zúzni, a minisztérium jóváhagyásával.

– Nyár végére az összes károsodott kötet javításával elkészülünk. Élettartamuk újabb ötszáz év is lehet – mondja az igazgatónő. A felhőszakadás után rögtön jelentkezett az Országos Széchényi Könyvtár főrestaurátora, ha kell, azonnal a helyszínre utazik, vagy Pestre szállítják a veszélyeztetett anyagot. Nem kellett igénybe venni a segítséget, a szegedi szakembergárda a nem hétköznapi helyzettel is megbirkózik. A minisztériumból kétségbeesve kérdezték: valóban csorbult a nemzeti kulturális vagyon? Amikor kiderült, csorbulásról szó sincs – gratuláltak.

Hogy a ritkaságok menthetők maradtak, annak köszönhető, hogy a könyvtár munkatársai idejében észrevették, hol ázik az épület leginkább – a harmadik emeleten, amire senki nem számított –, és gyorsan lekapkodták a köteteket. Még az igazgatónő kis unokája, Bence is részt vett a mentésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron kritikus a vérellátás

Napok óta kevesebb a rendelkezésre álló vérkészlet a szegedi regionális központban, mint amennyi a… Tovább olvasom