Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Részecskék helyett inkább a kötélmászást választják

Melyik tantárgy okozhat gondot egy Szín 5-ös tanulónak? Melyiket rázza ki a kisujjából? Ezekre kerestük a választ tegnap Mórahalmon, ahol 129 kitűnő kisdiákot fotóztunk. Kiderült, a részecskék világa nehezen megismerhető, a kötélmászás viszont gyerekjáték.

Már fél órával a kezdés előtt vártak minket a szülők és színötös gyermekeik Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban. Talán emlékeztek, jó ómen itt pózolni lapunknak, hiszen 2004-ben a helyi Csonka Nikolett nyerte a fődíjat, s utazhatott Eurodisneybe.

– Kedvesen, mosolygósan! Ki a fogakat! – hangzott fotóriporterünk instrukciója. Mi eközben arra kerestünk választ, mely tantárgy okoz nehézséget egy igazi színötösnek, melyből a legkönnyebb ötöst szerezni. A hetedikes Czékus Zalánnak például a kémia adja fel a leckét, a képletek és számítások miatt. Különösen nehéz bepillantani a részecskék világába. A kötélmászás vagy a rúdugrás viszont ujjgyakorlat. Öccse, Gellért egy angol énekkel küzdött meg leginkább, amiből ma már csak annyira emlékszik, hogy „reggel van, fel kell kelni".

Fodor Fanninak viszont édesanyja szerint nincs gyenge pontja, „csak a koránkelés". Rutinosan pózol: már háromszor fotóztuk. – Háromból három kitűnő eddig, a nagy cél pedig az iskola serlege: ezt azok kapják a Mórában, akik 8 évig színjeles bizonyítványt szereznek – mesél terveiről.
Császár Mónika a tizedes törtekből és pozitív-negatív számokból szerzett legnehezebben ötöst, legkedvesebb jelesét pedig környezetből kapta, az utolsó dolgozatára: ha az négyes lett volna, oda a kitűnő félévi bizonyítvány.

A legkisebbek nem jegyet, hanem szöveges értékelést kapnak, így náluk nem a jeles a legnagyobb dicséret, hanem a „nevelőihez való viszonya tisztelettudó, udvarias", vagy a „rendkívül nyitott a természet jelenségei iránt", mint azt Balogh Babettnél olvastuk.

A leghosszabb nevű tantárggyal pedig talán az ötödikes Tóth Noémi büszkélkedhet: a „szociális életviteli és környezeti kompetencia" bonyolult elnevezése ellenére a kedvencei közé tartozik.

Pótfotózás és sorsolás

Sokak kérésére idén is tartunk pótfotózást, így aki valamilyen ok miatt lemaradt a fényképezésről, július 2-án (hétfőn) 14–17 óra között még bepótolhatja Szegeden, a Technika Házában (Kígyó u. 4.) Másnap, július 3-án, kedden 15 órakor pedig már sorsolunk, a Délmagyarország Kölcsey utcai ügyfélszolgálati irodája mellett, a Mediterrán teraszon. Ne feledjék: a fődíj egy négyszemélyes családi út a Párizs melletti gyermekparadicsomba, Eurodisneybe, a Gold Sun Travel szervezésében. A második helyezett digitális fényképezőgépet, a harmadik Samsung mobiltelefont kap a Cora Áruház jóvoltából, míg a 4–6. helyezetteknek 15 ezer forintos Printker vásárlási utalványt adunk át. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan látogatják ilyenkor a szegedi Koch-gyűjteményt

Sokan látogatják ilyenkor, idegenforgalmi szezonban az Európa-hírű Koch Sándor-ásványgyűjteményt… Tovább olvasom