Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Rétessütők hétvégéje

Újszentiván - Rumos-meggyes-mákos gubás, gesztenyés, spárgás és körözöttes rétest is sütöttek az újszentiváni rétesfesztiválon versenyzők vasárnap. 18-an neveztek, köztük lapunk csapata, a Más-tészta is.
Öt kategóriában 18 csapat versenyzett vasárnap az újszentiváni rétesfesztiválon, a 3 napos program utolsó napján. A cél a legfinomabb túrós, meggyes, almás, különleges édes és sós rétes megsütése volt úgy, hogy mindent – a tésztától a töltelékig – a helyszínen kellett elkészíteni. Reggel 9-kor kezdődtek az előkészületek, a süteménynek 10 órakor láthattak neki a versenyzők.

A romániai Gottlob város csapata ki tudta használni az egy óra felkészülést, ők komolyan vették a kiírásban szereplő felszólítást, és dekoráltak: szőttesek, virág és gyümölcs díszítette a standjukat. Az Újvárosi Nyugdíjas Klub az egyik csapattag nagymamájának a fotóját is kitette az asztalra, mert tőle tanulta a réteskészítést. A kisgéresiek borral kínálták a fesztivál vendégeit.

Rétesevő verseny.
Videó: Segesvári Csaba

A Délmagyarország Más- tészta nevű csapatát a szegedi Hatos Rétes munkatársai – Gáspár Éva és Ürge Nikolett – erősítették. Mind az öt kategóriában neveztünk, a sós rétes nálunk körözöttel és szalámival volt töltve, a különleges édes pedig epres-túrós tölteléket kapott, és vaníliapudinggal tálaltuk.

Emlékfotó az újszentiváni fesztiválról: rétes az ablakban. Fotó: Karnok Csaba
Emlékfotó az újszentiváni fesztiválról: rétes az ablakban.
Fotó: Karnok Csaba

A verseny során Putnik Lá- zár polgármester mutatta be a közönségnek a csapatokat, illetve próbálta megtudni a versenyzők titkát. Az öttömösiek spárgás rétest is készítettek, de részletekkel Bata Ferenc polgármester nem szolgálhatott, ő vízhordásra volt beosztva.

Rétesfesztivál Újszentivánon.
Videó: Segesvári Csaba

Az öt kategóriának megfelelően öt zsűri volt. A döntnökök között volt például Leblanc Győző operaénekes, Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő, Bodó Imre, Tiszasziget polgármestere, országgyűlési képviselő, illetve Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, aki csapatunkat arra tanította, hogyan lehet papírból vízipókot hajtogatni.

Többen, mint korábban

Az időjárásnak, és a rendezvény ingyenes voltának is köszönhető, hogy több vendégünk volt, mint az előző években. Idén nem fordult elő, hogy nem jutott valakinek rétes, és az árak sem szabadultak el, mert előre rögzítettük – mondta Putnik Lázár polgármester. A legsikeresebb csapatok egyébként a zsombóiak, a mórahalmiak, a mesztegnyőiek voltak. Utóbbi sós és különleges édes kategóriában is nyert. Lapunk meggyes rétes kategóriában ezüstérmes lett.

Olvasóink írták

 • 3. kfer 2010. április 20. 09:51
  „Teljesen JÓÓÓÓÓÓ volt!
  Három gyermekünkkel vasárnap délután látogattunk ki. Minden fajta volt még, friss forró rétesek. A deszki Vörös-Szegfű féle három ízű meggyes- mákos-diós ízlett legjobban. De a többi is finom volt. Normális áron rendes adag. Az időjárás is nekünk kedvezett. Jövőre együtt ugyan itt ...”
 • 2. kötekedő 2010. április 19. 15:52
  „Gyönge volt nagyon.Jó lett volna, ha a különböző rétesfajtákból kap az ember egy kis ízelítőt, de ilyen felhozatal mellett ezt hiába is vártuk. Sem a töltelékek sem az elkészítés módja nem ütötte meg az elfogadható szintet. Nem akadt egyetlen olyan rétes sem, ami hasonlított volna ahhoz, amit megszoktam. Egy kicsit jobban elmerülhettek volna a szervezők a réteskészítés rejtelmeiben.”
 • 1. makákó 2010. április 19. 13:29
  „A tavalyi év borzalmas rendezése és egetverő árai után az idén kihagytuk. Jó lett volna, ha reklámozzák, hogy nincs belépő és eltörölték a rétestallér nevű elb...tt rendszert, akkor talán kimentünk volna.
  Mondjuk rétest enni bárhol lehet, fesztiválnak meg erős túlzással nevezném ( a tavalyit)...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiának nagyon kell Tokaj

Szlovákiában törvény készül, hogy a magyar város neve tovább szerepelhessen az ottani borok címkéin. Tovább olvasom