Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Retró hangulatú gyerekrablás: a mai szülők gyerekkorát idézik fel a Szegedi Várjátékokon

Szeged - A retró Magyarországot idézi színpadra a Szegedi Várjátékok idei utolsó bemutatója, a Gyerekrablás a Palánk utcában. A családi darabban több a gyerekszereplő, mint a felnőtt - nekik néha magyarázni kellett a néhány évtizeddel ezelőtti világot.
Az idei szezon utolsó bemutatójára készülnek a Szegedi Várjátékok szervezői. Pénteken láthatja a közönség a Gyerekrablás a Palánk utcában ősbemutatóját. Az utolsó próbahét meglepő nyugalomban telik: a rendező szerint ritka fegyelmezett a szereplőgárda – amelyben egyébként több a gyerek, mint a felnőtt.

– Kilenc fiatallal dolgozom, a legkisebb mindössze ötéves – mondta el Janik László, a darab rendezője. – Velük júliusban kezdtünk el próbálni, a nyolc felnőtt színész jelenetei addigra már összeálltak. Gyakorlatilag egész nap dolgoznak, de nagyon jól bírják.
Retró hangulatú gyerekrablás: a mai szülők gyerekkorát idézik fel a Szegedi Várjátékokon. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Bár a mai negyvenesek-ötvenesek emlékezhetnek az ifjúsági filmre, amely a történetet széles körben népszerűvé tette, a Várjátékok darabja az ennek alapjául szolgáló regényhez nyúlik vissza. – Így sokkal fordulatosabb, izgalmasabb lett, mint a film volt – mondta a rendező, aki a retró érzést a jelmezekben, díszletekben is igyekezett visszaadni. – Éppen ezért alkalmas lesz arra, hogy a szülők kicsit nosztalgiázhassanak, gyerekeiknek pedig megmutathassák élőben, milyen volt saját gyerekkoruk.

Hogy mennyire retró a történet, jól mutatja, hogy a gyerekszereplők sem mindig értették a forgatókönyvet. – Bizonyos konfliktusok ma már például meg sem történhetnének a mobiltelefonok és a laptopok korában. De néhány kifejezésen is jól szórakoztak: szerintük például ember nem mondja a másikra, hogy „anyaszomorító", és a „fuccs" kifejezést sem tudták értelmezni – mesélte Janik László.

A családi előadás, amelyben Kondor Lajcsi, a tizenéves kamaszfiú a barátai és Hecseki nyomozó segítségével próbálja meg újra összehozni elvált szüleit, a mostani és a következő hétvégén, péntektől vasárnapig lesz látható a Szegedi Várjátékokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi tétel volt a Honeybeast egy szegedi középiskolában

Érettségi tétel volt a Honeybeast egy szegedi középiskolában
Idén a Honeybeast szövegét is lehetett érettségi tételnek választani egy szegedi középiskolában. Tovább olvasom