Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Retró Ikarus busszal indul túra Szegedről Erdélybe

Szeged - Tíz éve, 2008-ban indult az első nappal közlekedő székely gyorsvonat, aminek én voltam az ötletgazdája. Ebből az alkalomból idén pünkösdkor egy régi, ikonikus járművel, egy üzemképes Ikarus 55-ös autóbusszal járhatjuk be a Székely Gyors útvonalát - mesélte lapunknak T. Hámori Ferenc, az erdélyi kirándulás főszervezője.
– A Székely Gyors évfordulóját emlékezetessé szerettem volna tenni egy nosztalgikus kirándulással, ezért szervezzük ezt a történelmi tanulmányutat közösen a szegedi Meritum Egyesülettel – magyarázta T. Hámori Ferenc.

– A négynapos túra Szegedről indul május 18-án. Reggel nyolc órakor érkezik meg a Széchenyi térre az Ikarus 55-ös busz, és maximum 30 főt szállít. A túra Dél-Erdélyt, Csíkszentmártont, a csíksomlyói pünkösdi búcsút, Gyimesbükköt, Nyerges-tetőt és Erdély számos egyéb látványosságát, programját érinti. A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, de még van pár hely – árulta el a főszervező.
– Leginkább a negyven év fölöttiek érdeklődnek a túra iránt, hiszen ők közlekedtek a Székely Gyorssal. Szeretnénk ápolni a hagyományokat, megtekinteni a magyar múlt örökségét és leróni tiszteletünket a székelyek előtt, akik kiálltak nemzeti öntudatuk mellett – fejtette ki az erdélyi túra ötletgazdája.

– A busz utasaival május 20-án a gyimesbükki Rákóczi-vár tövében, a 30. számú MÁV-őrháznál megkoszorúzzuk a Székely Gyors réz emléktábláját, a 10. évforduló alkalmából. A teljes programról és a jelentkezés módjáról a Meritum Egyesület honlapján, a www.meritumegyesulet.hu webcímen olvashatnak az érdeklődők – mondta T. Hámori Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lotz Károly titkait ismerhetjük meg a REÖK-ben

Lotz Károly szerelmi történetét adja elő a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszó Hüse Csaba és a… Tovább olvasom