Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Retro lett a papírfotó

Szeged - A technika világában egyre kevesebben élnek a hagyományos módszerekkel – a képeket csak ritkán kérik fotóalbumba, gyakrabban digitális adathordozóra. Utánajártunk, melyek azok a pillanatok, amelyeket a szegediek mégis papírképen szeretnének megőrizni az utókor számára.
A digitális fényképezőgépek elterjedésével leáldozott a papírképek ideje, hiszen az új szerkentyűk óriási előnyöket rejtenek magukban. Míg korábban kétszer is meggondoltuk, miről készítsünk képet, a digitálissal rögtön láthatjuk, sikerült e tökéletesen megörökítenünk a pillanatot. Ha nem, kitöröljük. A legtöbben számítógépen nézegetik a fotókat, de akadnak még, akik papíron szeretnék megőrizni az emlékeket.

Újjávarázsolják a régit

Egy speciális technika segítségével a régi fekete-fehér képekből színes fotók készíthetők, így olyan, mintha a dédszülők tegnap ültek volna a műteremben. Papírképet egyébként 47–749 forintért hívathatunk elő darabonként. A végösszeg függ a megrendelt fotó méretétől, és attól, hány képet akarunk.

– Egyre kevesebben rendelnek papírképet. Gyakoribb, hogy CD-re íratnak fotókat a szegediek – tudtuk meg Nenádovné Makádi Máriától, az egyik szegedi fotóstúdió tulajdonosától, aki elárulta, hagyományos képet leginkább az idősebb korosztály kér, azért, hogy az unokákról maguknál tarthassák. De utazásokról vagy a házi kedvencekről is szívesen készíttetnek fotókat. – A laptopot nem hordozza mindig magával az ember, míg egy papírkép akármelyik pénztárcában elfér, és bármikor előkapható, hogy megmutassák az ismerősöknek. Bizonyos témákról, mint például kirándulás, csak néhány papírképet kérnek, hogy betehessék a családi albumba, a többit CD-re íratják.

– Angliában már megfordult a trend. Ott megunták az emlékeket számítógépen nézegetni: reneszánszukat élik a papírképek – tudtuk meg Halmai Attilától. Az eladó szerint is családi összejövetelekről, és utazásokról készül a legtöbb hagyományos fotó a stúdióban. Elvétve műtermi képeket is megrendelnek náluk, de nem olyan gyakran, mint néhány évvel ezelőtt, amikor majdnem minden albumban szerepelt egy beállított családi fotó.

A papírképeket speciális vegyszerrel tartósítják, így több emberöltőig épek maradhatnak. Fotó: Frank Yvette

Varga Virággal az egyik szegedi fotóstúdiónál találkoztunk. – Papírkép párti vagyok, nem szeretem számítógépen vagy CD-n őrizni a fotókat. Egy vírus, és máris elszállt az összes emlékem. Még a dédszüleimről is vannak képeim, kiváló állapotban. Szerintem az én unokáim is sokkal jobban szeretnék majd a rólam készült fotókat a kezükbe fogni, mint egy monitoron nézegetni – mondta az egyetemista.

Digitális képkeret

Már nemcsak a fényképezőgépek digitalizáltak, hanem a képkeretek is. Úgy működnek, mint a számítógép monitora: rácsatlakoztatjuk az adathordozót, amely beolvassa a képeket. Egyetlen fotót is beállíthatunk, de ha akarjuk diavetítéshez hasonlóan lejátszhatunk egymás után akár több ezret is, így nem kell többé választani, hogy melyiket kereteztessük be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janik László kerekes székes koreográfiája a végjátékra

Szeged - Janik László színművészt szombaton este előadás közben baleset érte, megsérült bal lábában az izom. Tolókocsiban játszotta végig a jeleneteket, majd miután leereszkedtek a függönyök, mentő vitte a szegedi klinikára. Tovább olvasom