Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rév Lívia koncertje a zsinagóga javára

Az épület rekonstrukciója javára ad koncertet hétfőn este 7 órától a szegedi zsinagógában a Párizsban élő Rév Lívia. A 90 esztendős zongoraművész egy Mozart és egy Beethoven szonáta mellett Chopin Négy impromptu-jét játssza.
Rév Lívia a két évvel ezelőtti szegedi koncertjén. Fotó: Hollósi Zsolt
Rév Lívia csodagyerekként indult, tizenkét évesen került a Zeneakadémiára, ahol Weiner Leó is tanára volt. Két évig Lipcsében, majd Paul Weingartnernél Bécsben tökéletesítette tudását. Budapesten élte át az ostromot, utána 1945-ben Szegedre jött. „Felvettek a konzervatóriumba tanárnak, a barátaim kiutaltattak nekem egy csodálatos, vadonatúj Steinway zongorát, amit még a háború alatt német katonatisztek hozattak maguknak Hamburgból. Néhány hónap alatt felerősödtem, és amikor meghallottam, hogy kedves barátaim, Starker János és Sebők Gyuri már Romániában koncerteznek, én is utánuk mentem" – mesélt szegedi emlékeiről Rév Lívia. Bukaresti sikersorozata után tért haza Budapestre, ahonnan 1946-ban egy nemzetközi zenei versenyre kijutott Párizsba.

„Azt terveztem, hogy meg sem állok Amerikáig, de amikor leszálltam a párizsi pályaudvaron a vonatról, rögtön eldöntöttem, hogy maradok. Sohasem bántam meg. Néhány hónap elteltével már Párizs krémje hordozott a tenyerén. Összebarátkoztam a legnevesebb filmrendezőkkel, színészekkel, karmesterekkel, szenátorokkal. Egyik alkalommal Chopin első balladáját játszottam, amikor megállt egy férfi a zongora túlsó végén. Úgy éreztem, ő az, akire mindig vártam. Ő lett a férjem.

Diplomataként dolgozott, végigcsinálta De Gaulle-lal a béketárgyalásokat, később a francia külügyminisztérium főtitkára volt. De Gaulle elnök engem is megkedvelt. 1948 márciusában rendeztek számomra egy bemutatkozó koncertet a londoni Wigmore Hallban, ahol akkora sikerem volt, hogy hét különböző zenekartól kaptam koncertmeghívást. A következő években már olyan sokat játszottam Angliában, hogy évi 24 koncertben korlátozták a fellépéseim számát."

Rév Lívia több mint harminc hanglemezt készített. Néhány éve angol zenekritikusok Rubinsteintől Horowitzig minden létező Nocturnes-felvételt meghallgattak anélkül, hogy tudták volna, épp ki játszik. A nagy Chopin-játékosok felvételei előtt az ő lemezét választották minden idők legjobbjának. Világszerte tartott mesterkurzusokat, lemezfelvételeit és ritka koncertfellépéseit a közönség és a kritika is felsőfokokban méltatja. Nemrégiben ünnepelte 90. születésnapját, szenzáció, hogy két évvel ezelőtti hatalmas sikerű zongoraestje után ismét Szegeden hallhatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom