Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Rezidensképzés: vészhelyzet?

Szeged - Egy évfolyamnyi friss diplomás orvos hagyhatja el hazánkat, ha nem függesztik fel a „röghöz kötő" rendeletet. A miniszter szerint azonban a fiatalok rosszul értelmezik. A szegedi rezidensek úgy látják: a jelenlegi fizetésük duplája volna reális.
9 évig nem hagyhatnák el a rezidensek azt az intézményt, ahol állást kaptak – figyelmeztetett egy kormányrendeletre Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. A tavaly elfogadott szabályozás elsőként a képzésben idén szeptembertől részt vevőket érinti. Ha nem töltik ki a 9 évet, vissza kell fizetniük képzésük költségét – 6 millió forintot.

– Bojkottba kezdenek az orvostanhallgatók, ha a kormány nem változtat a rendeleten – jelentette be Papp Magor. A Magyar Nemzetnek elmondta: a 700 hazai hatodéves egyharmada már aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben lemond a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről. Az elnök szerint egy évfolyamnyi friss diplomás orvos hagyhatja el hazánkat, ha nem függesztik fel a „röghöz kötő" rendeletet. (Emlékezetes: tavaly novemberben a fővárosi Szent István-bazilika előtt 1000 fiatal orvos és rezidens – köztük 100 szegedi – demonstrált).

Sokat foglalkoznak a betegekkel a fiatal szegedi orvosok – Németországban nyolcszor annyit keresnének, mint itthon. Fotó: Karnok Csaba
Sokat foglalkoznak a betegekkel a fiatal szegedi orvosok – Németországban nyolcszor annyit keresnének, mint itthon. Fotó: Karnok Csaba

Szegeden csütörtökön kezdődött az akció – Volford Gábor, a szervezet helyi vezetője külföldön tartózkodik, nem tud adatokat arról, hányan csatlakoztak. Még nem hallottak az aláírásgyűjtésről, de támogatják azt a II-es belgyógyászati klinika rezidensei.

Székely: félreértés

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az orvostanhallgatók félreértelmezik a rezidensképzésről szóló rendeletet: az abban szereplő, kifogásolt „röghöz kötés" nem egy kórházat jelent, a szabályozás csak annyit mond ki, hogy Magyarországon kell a képzési idejüket letölteniük. Kijelentette: a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a szóban forgó rendeletet. A cél az, hogy azok, akik közpénzből szakvizsgát tettek, legalább annyi ideig dolgozzanak hazánkban, mint amennyi időre a szakvizsga megszerzéséhez szükség volt.

– A karácsonyi 24 órás ügyeletemért óránként 550 forintot kaptam. Egy rezidens nettó 70 ezer forint körül keres havonta – miközben egy szívultrahangos szakkönyv 35 ezer forint, egy külföldi kongresszusi regisztráció 400 euró – sorolta Kohári Mária, aki a rendeletben leírt feltételekkel nem is írna alá szerződést. Így gondolja Váradi Örs is. – 5 év, nettó 200 ezer forintos fizetés volna reális. Németországban töltöttem 10 hónapot: ott az elsőévesek 2000 eurót kapnak – mondta.

– Az Egyetemi Klinikák Szövetsége javasolja, függesszék fel a rendelet hatályát, ne vezessék be idén. Mi a fiatalok mellett állunk, értékes szakembereket szeretnénk nevelni – fogalmazott Hajnal Ferenc, a klinikai központ elnökhelyettese.

A szövetség közleménye szerint a rezidensrendelet ellehetetleníti a szakorvosképzést – és az egészségügyi intézmények működését. Segíteni kell a pályakezdő orvosokat, hogy szakmailag fejlődhessenek, és perspektívát lássanak abban, hogy tudásukkal hazájukat, honfitársaikat szolgálják – fogalmaz a szervezet, amelyhez a Magyar Orvosi Kamara is csatlakozott, követelve, hogy „a fiatal kollégákat megalázó helyzetbe kényszerítő, a napi gyógyító munkát súlyosan veszélyeztető rendeletet haladéktalanul vonják vissza".

Olvasóink írták

171 hozzászólás
 • 171. Csirén 2010. március 12. 13:18
  „44.darkman Ágymelletti ápoló átlagos nettó illetménye kb. 110.000.-Ft/hó”
 • 170. Ányez 2010. március 12. 09:49
  „adamantium
  Azt hiszem meddő vitát folytatunk. Nagyon szép szokások éltek régen falun, és szép dolog ha ezeket esetleg ma is tartják. De mi a mában és egy nagyvárosban élünk. Ahol sajnos a szép régi szokások működésképtelenek. És nem gondolom, hogy ezt (feltétlenül) a kommunizmus ölte ki az emberekből. Egyszerűen változnak az idők. Ami pedig törvényszerű. Persze erről megint lehet vitatkozni, hogy jó irányba-e, vagy sem. Lehet, hogy én már túlzottan új generáció gyermeke vagyok, de az "általános" tiszteletnél többet nem tudok valaki iránt csak azért érezni, mert valamilyen szakma képviselője. És megint csak leírom az, hogy nem érzem a "különös" tiszteletet, az nem azt jelenti, hogy egyébként tiszteletlen vagyok. Sajnos az orvosok és a papok között (ahogy más szakma képviselői között is) vannak jó és rossz emberek. Én a jó embereket tisztelem "különösen", a rosszakat pedig nem. Még ha orvos, akkor sem. Ettől jobban sajnos nem tudom megmagyarázni.
  Egyébként pedig számomra nem "utált népcsoport" az egészségügyis, ugyanis gyakorlatilag a fél családom az. De nem ezért tisztelem (különösen) őket. Hanem azért, mert jó emberek.”
 • 169. Szusi 2010. március 12. 07:06
  „159. asztenoszsz 2010.03.11. 22:15
  Azt írtam a nagyobb van oviban. Amiről legnagyobb sajnálatomra nem én tehetek mivel a nagycsoport kötelező. ;-)”
 • 168. adamantium 2010. március 12. 00:05
  „166. hozzászólás Ányez 2010.03.11. 23:46 tudod mi a tisztelet? az pl., hogy nagyszüleim falujában ma is a pap gyakorlatilag semmit nem vásárol és nem csinál semmit, ellátja a falu minden szempontból, minden családba bejárása van, és minden héten gyakorlatilag más család látja el, és nagyszüleim mesélték, hogy réges régen a pap, az orvos, a tanitó és a kántro gyakorlatilag külön kaszt volt, ők voltak az értelmiség a faluban, ők összejártak és mindenki csodálta őket, természetesen a tistelet kölcsönös volt, ez megszünt, valaha normális volt de tönkretették ezt amikor az átkosban mindenkit egy kalap alá vettek. ezt már nem lehettlesz nálunk visszacsinálni mert az állam sem támogatja, sőt egy utált népcsoportot csinált az egészségügyiekből. de inkább hagyjuk ezt nem tudjuk egymást meggyőzni egy olyan témában ami tőlünk nyugatra fel sem merülne, egyébként ott van vizitdíj is és rendes fizetés az orvosoknak és mégse rendeznek népszavazást ellene”
 • 167. rodeziai 2010. március 11. 23:51
  „166
  azóta van ez egyébként amióta megszüntették a nemességet Magyarországon, addig ugyanolyan kétkezi rabszolgának számítottak az orvosok, mint a többiek”
 • 166. Ányez 2010. március 11. 23:46
  „adamantium
  Elnézést, valóban összekevertelek Benneteket. Kérdésedre válaszolva: alapból pontosan annyi tiszteletet érzek a papok, orvosok iránt is, mint a lakatosok és az utcaseprők iránt. Pont mint az összes embertársam iránt. Itt forgattad ki a szavaimat. Nem vagyok bunkó senkivel sem, és udvariasan viselkedek mindenkivel. De a szavaidból azt hallottam ki (javíts, ha tévednék), hogy az orvos egy külön kaszt, aki iránt különös tisztelettel kellene lennem. És különös tisztelettel nem tudok senki iránt sem csak azért lenni, mert orvos, vagy pap. Ha jó, becsületes és lekiismeretes valaki (kvázi "kiérdemli"), akkor maximális mértékben fejet hajtok előtte. Legyen az a piacos néni, vagy a kezelőorvos. Ha demagógiával, közönnyel, hazugsággal stb. "eljátsza", akkor bevallom, nem tudok félistenként felnézni rá. (És kérlek ne forgasd ki megint, itt nem arra gondolok, hogy utána bizony elgáncsolom az utcán.) De kövezzen meg az, aki nem így működik...”
 • 165. rodeziai 2010. március 11. 23:42
  „164. hozzászólás adamantium 2010.03.11. 22:40

  40 ezer ft
  vagyis ha napi 8 órát dolgozik az=320 ezer ft
  1 hónap alatt(20 napra számolva)= 6 millió 400 ezer ft
  lehet h villanyszerelőnek kellett volna menni...”
 • 164. adamantium 2010. március 11. 22:40
  „163. hozzászólás rodeziai 2010.03.11. 22:28 a kétkezi munkásokról annyit, hogy valami kis villanyszerelést kellett csinálni nálunk, 3 villanyszerelőt hívtam fel mig az egyik nagy nehezen eljött és 10 ezerért negyed óra alatt behúzta a kábelt ami az új villanytűzhelyhez kellett, az mennyi óradíjnak felel meg? csak, hogy asszociáljak a magánrendelésen alkalmazott óradíjakhoz”
 • 163. rodeziai 2010. március 11. 22:28
  „161. hozzászólás adamantium 2010.03.11. 22:18

  ja amúgy nincs bajom a román vendégmunkásokkal csak nem értem, hogy hogyan tudja valaki megállapítani valakiről azt, hogy orvostanhallgató, ha nincs a kezében mondjuk anatómiaatlasz
  azért mondtam pl azt, mondhattam volna akármi mást, ezzel nem volt célom ledegradálni a munkásokat, hiszen, mint már mondtam, becsülöm a kétkezi munkásokat, ha nem lennének a sz*rban úsznánk.”
 • 162. rodeziai 2010. március 11. 22:24
  „161. hozzászólás adamantium 2010.03.11. 22:18
  persze azért mondtam, hogy kár az adóra fogni a röghözkötést”
 • 161. adamantium 2010. március 11. 22:18
  „154. hozzászólás rodeziai 2010.03.11. 21:18 ne keverjük már ide a romániai vendégmunkásokat is, manapság már nem divat átadni a helyed a buszon, villamoson, ez így van, nem népfüggő szerintem, valószínűleg ahhoz van köze, hogy a nők egyrészt az emancipációért, egyenlő jogokért kűzdenek de ugyanakkor egyes előjogaikat negpróbálják megtartani, ez pedig ellenérzést szül a másik nemben - legalábbis én naivan ezt gondolom és nem hiszem, hogy csak úgy natúrban paraszt az illető :)
  az adóról kár vitatkozni, van aki fizeti rendesen a többség meg nem, nem függ a végzettségtől főleg ha állami alkalmazott vagy
  inkább térjünk vissza az eredeti témához és reméljük, hogy miniszterünk repül a rendeletével eggyütt nemsokára”
 • 160. rodeziai 2010. március 11. 22:15
  „157. hozzászólás Szusi 2010.03.11. 21:26

  azért valami hasznosat is olvass!”
 • 159. asztenoszsz 2010. március 11. 22:15
  „157 - azért érsz rá ennyire, mert bár otthon vagy, mégis óvodában van a gyerek...gondolom, ott is alszik és eszik...”
 • 158. rodeziai 2010. március 11. 22:06
  „156. hozzászólás Szusi 2010.03.11. 21:21

  bocs de IQ= intelligenciahányados
  te sztem az udvariasságra gondoltál, az nem feltétlenül diplomafüggő, bár itt jegyezném meg, hogy azért a "jobb családból" származó emberek udvariasak de ez a neveltetéstől is függ, általában akinek megfordul a fejében az, hogy orvos szeretne lenni, az nagyobb empátiával ,több figyelemmel bír az átlagnál, szeretne segíteni az embertársain, így hát nehezen összeegyeztethető ez azzal, hogy az orvosok bunkók, nem adják át a helyet, melyre céloztál.
  engem úgy neveltek a szüleim, hogy mindig adjam át a helyem annak aki rászorul, de én ezt nem tudom megítélni, hogy ki szorul rá és ki nem, ezért általában le sem ülök.
  persze volt már olyan, hogy este 6 ig nem volt időm enni és majdnem elájultam, akkor azért leültem a buszon és igazából nem is tudtam volna átadni senkinek a helyet, mert egy kis időre elsötétült a látásom és kiverte a homlokomat a víz.
  olyan is volt már, hogy vizsgaidőszakban nem aludtam 1 percet sem és délután 3kor végeztem a vizsgával, olyankor azért jól esik leülni a villamoson,buszon
  vagy például ha rosszul van az ember egyéb okok miatt
  de lehet akár lelki válság is ami miatt képtelen felállni a székből.”
 • 157. Szusi 2010. március 11. 21:26
  „155. asztenoszsz 2010.03.11. 21:21
  Nem lógok egész nap ott. Nézd meg hány cikkhez szólok hozzá. Akkor szokam ott ülni amikor alszanak. Mellesleg a nagy már ovis. Könyvet is szoktam olvasni. Most épp P. G. Wodehouse-től olvasom a Talált pénzt. Nem tudom ismered-e. És az ő kezükben is sokszor van könyv. Nálunk még divat az esti mese.”
 • 156. Szusi 2010. március 11. 21:21
  „154. rodeziai 2010.03.11. 21:18
  Lehet. De ezt az IQ miatt hoztam szóba. Az hogy valakinek nagy még nem biztos, hogy intelligens is és nem akartam az orvosokra kiélezni.”
 • 155. asztenoszsz 2010. március 11. 21:21
  „151 - én a te helyedben, két kisgyerekkel nem a neten lógnék egész nap, hanem a gyerekek nyiladozó értelmével foglalkoznék. Kicsi korban dől el minden, ha most sokat mesélsz nekik, válaszolsz a kérdéseikre, tanítgatod őket, rendben tartod a környezetüket, egészségesen táplálod őket, viszed levegőre, később múzeumba, könyvtárba stb, akkor meglesz az esélyük, hogy ők is diplomások legyenek. Na meg, ha gyakran látnak könyvet a kezedben, akkor ők is szívesen veszik a kezükbe, amikor érettek rá. Ehhez pénz sem kell, csak be kell iratkozni a könyvtárba, és kikölcsönözni onnan ismeretterjesztő könyveket, szépirodalmat. Majdan te lehetsz a leirigyeltebb anyuka.”
 • 154. rodeziai 2010. március 11. 21:18
  „151

  lehet, hogy egy román vendégmunkás volt aki nem adta át a helyet
  vagy lehet, hogy egy kimerült orvostanhallgató aki 1 órát aludt.”
 • 153. Szusi 2010. március 11. 21:16
  „152. rodeziai 2010.03.11. 21:10
  Igazad van...”
 • 152. rodeziai 2010. március 11. 21:10
  „és ne legyenek előítéleteid az orvosokkal, orvostanhallgatókkal szemben

  egyébként a mávnál sem könnyű, tudom
  sehol se”
171 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rektorválasztás: mit üzennek az érvénytelen voksok?

Eredménytelen lett Szegeden a rektorválasztás, mert az univerzitás irányításához szükséges támogatottságot egyik pályázó sem kapta meg a szenátustól. Tovább olvasom