Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Réztábla a kapu alatt

Az idei karácsony színe a sárga. Ezt a rézműves műhely is észleli: sokan kérnek tőlük karácsonyfadíszeket, sárgarézből. Ők újítják föl a rókusi templom szobányi csillárját is. A rézművesmesterség, bár modernizálódott, de örök.
Sárgarézzel dolgozik a Domonkos József vezette Domonkos Rézmű Kft. Karácsonyfadíszek is készülnek itt, milliméter vékony rézlemezből, hajszálvékony mintákkal. – Egyedi darabok, a megrendelő elképzelése alapján – mutatja be őket a tulajdonos. Eredeti szakmája karosszérialakatos, évekkel ezelőtt vette meg a szegedi, régóta működő kisüzemet, és viszi tovább.

Mi volt eddigi legnagyobb munkájuk? Jelen időben kell fogalmaznunk, mert még nem készültek el vele. A rókusi templom egyik,
óriási, szobányi csillárjáról van szó – persze, ezt nem gyártja a cég, hanem fölújítja. Jó százéves, három-négyszáz kiló súlyú a csillár, hatvan-nyolcvan lámpaizzó kell bele. Eszmei értéke több millió forint. Most ugyan nem sokat mutat – szétszerelve tárolják, felülete megfeketedett, oxidálódott –, de azért el lehet képzelni, milyen lehet, amikor elárasztja fényével a templom belsejét.

– A szegedi zsinagóga falilámpáit is mi újítjuk föl – mondja a cégvezető, s mutatja is az egyiket. – Jól megnézte? Mert le kellene tennem, súlya is van – hívja föl a figyelmet a cég vezetője.

Nem is gondoltuk volna: annyira kecsesek a falilámpa formái, hogy a szemlélő hajlandó lenne hinni, mindjárt elröpül. Persze, csak addig hiszi ezt, amíg, próbaképpen, nem emeli föl. Egyébként még a gázvilágítás korában készültek; a rézművesműhely-beli felújítás után elektromossági szakemberhez kerülnek. Egy-egy darab eszmei értéke több százezer forint. Hatágú menóra is akad a polcon – fölújították már, ragyogvást ragyog.

S hát persze, az obligát rézmozsár. „Rézmozsarat vegyenek!" Új idők új termékei is föllelhetők itt, környes-körül, az alapanyaggal együtt. Emitt rézlemez – belőle lesz talán a „Réztábla a kapu alatt", lásd Cronin –, amott rézcsövek, ezekből karnis készül, illetve többszintes lakásba kerülő lépcsőzetkorlát.

Meglehetősen modernizálódott a rézművesmesterség azóta, hogy az ősember kiolvasztotta rézércből a fémet, de átalakult mivoltában is létezik. A rézművesség, a jelek szerint: örök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós kártérítést ítéltek egy horgosi családnak

A kértnél jóval kevesebbet, de még így is több millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság egy… Tovább olvasom