Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ricanap és apátfalvi lakodalom Ópusztaszeren

Ópusztaszer - A napraforgó termesztését és hasznosítását bemutató ricanappal és az apátfalvi lakodalmak hangulatát felelevenítő programokkal várja a vendégeket szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark - tájékoztatott Márton Katalin, az intézmény munkatársa.
Az Amerikából származó napraforgó a XVI-XVII. században az úri kertek dísznövényeként honosodott meg Magyarországon. Idővel átkerült a paraszti kertekbe, majd onnan a szántóföldek, mezsgyék szélére. A szemekből kinyert olajnak máig tartó fontos szerepe van a táplálkozásában, ráadásul a zsír kiváltására is szolgált a böjti időszakokban, a "tányérica" szárából pedig kerítést készítettek, vagy tüzelésre használták.

Az emlékpark skanzenjében működés közben mutatnak be egy olajprést, így kiderül, manapság hogyan sajtolnak olajt a magvakból. Mivel a szemek kinyerése társas munkának számított, kiváló alkalom volt az éneklésre, ismerkedésre, majd a közös mulatságra, a "ricabálra". Ezt a hangulatot idézik föl a Ricanapon a skanzen szegedi tanyájában.

Szombaton a Makótól 10 kilométerre, a Maros jobb partján fekvő Apátfalva gazdag néphagyományába is pillanthatnak azok, akik ellátogatnak Ópusztaszerre. A leglátványosabb programnak a több mint negyven szereplő közreműködésével bemutatott Apátfalvi lakodalmas ígérkezik, amely hitelesen idézi fel az egykori esküvői szokásokat a templomi kihirdetéstől egészen a mulatságig. A lakodalomban lesz ifjú pár is, ezért Márton Katalin arra bíztatta a vendégeket, hogy ne üres kézzel jöjjenek, és lepjék meg valamilyen aprósággal a fiatalokat.

A látogatók a skanzen portáin megismerkedhetnek az apátfalvi fehérhímzés fortélyaival, a mézeskalács díszítésével, a kosárfonás mesterségével, de ki lehet próbálni a szövést vagy a csuhézást is. Megkóstolhatják a "pátfalvi" kőttest - egy kemencében sült kelt tésztát -, sőt, az ügyes háziasszonyok főzési fortélyait is elleshetik.

A játékos kedvűek "parasztolimpián" vetélkedhetnek, kipróbálhatják magukat különböző népi ügyességi játékokban, azokat pedig, akik még többet szeretnének tudni Apátfalváról, viseleti bemutató és régi fotókból összeállított kiállítás várja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

REÖK: színházi előadások

Minőségi színházi előadásokból és népszerű művészekből nem lesz hiány októberben a REÖK-ben. Tovább olvasom