Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Richter-vezérigazgató lesz Angliában a szegedi patikus

Szeged - Vezérigazgató lett júliustól a Richter Gedeon UK-nél Zolnay Kriszta. A Kígyó Patika tulajdonosa a londoni leányvállalatot irányítja, ezért két kisebb gyermekével az angol fővárosba költözik. A gyógyszertár azonban az övé marad, és ahogy fogalmazott: a szeme mindig rajta lesz.
– Ez egy olyan lehetőség, amit csak egyszer nyújt az élet – mesélt lapunknak Zolnay Kriszta arról, miért hagyja maga mögött az országot és költözik gyermekeivel Londonba. A szegedi Kígyó gyógyszertár tulajdonosa júliustól az angol fővárosban dolgozik, a Richter Gedeon Zrt. angol leányvállalatának vezérigazgatójaként. Egy éve tagja a magyar gyógyszergyár igazgatótanácsának, most pedig a legfontosabb külföldi részleget is vezetheti.

Zolnay Kriszta akkoriban nem is sejtette, hogy 2007- ben egy félórás találkozás teljesen megváltoztatja az életét. – A Richter vezérigazgatója, Bogsch Erik látogatott el a patikába mint a cég referencia-gyógyszertárába. Azért esett a Kígyó Patikára a választás, mert közel volt a rektori hivatalhoz, ahova aznap őt hivatalosan várták.

Előzetesen pár perces udvarias beszélgetést tervezett, végül fél órát maradt. Talán meglepő lehetett számára az a bátorság, ahogy a szakmai kérdésekben véleményt formáltam és mertem udvariasan kritikus lenni. Valahogy így indult a munkakapcsolatunk.

Zolnay Kriszta: Ez egy olyan lehetőség, amit csak egyszer nyújt az élet. Fotó: Schmidt Andrea
Zolnay Kriszta: Ez egy olyan lehetőség, amit csak egyszer nyújt az élet. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi patikus ezt követően több szakértői anyagot is készített a gyógyszergyár számára, végül tavaly egyetlen nőként – és egyetlen gyógyszerészként – beválasztották a Richter igazgatóságába.

– Nagy felelősség a tíz döntéshozó között ott lenni, hiszen mindenről ez a grémium dönt, ami a világban a gyárral történik. A hétköznapjaim nagy részét az elmúlt másfél évben már ez a munka tette ki, hiszen meg kellett ismernem egy, a kutatás-fejlesztésben kimagasló szakmaiságot képviselő cég megannyi területét.

A Richter angliai leányvállalata különlegesen fontos részlege a cégnek, hiszen a Richter tulajdonosai között a pénzügyi nagybefektetők éppen angolok, míg a magyar állam 20 százalékban tulajdonos. Ennek a leányvállalatnak az irányítására kérték fel a szegedi patikust, igazgatósági tagként pedig nagy szerepe lesz a cég legújabb törekvéseiben is, mely a nők egészségét helyezi a középpontba.

– Igazi lokálpatriótaként még soha nem váltottam várost sem, nemhogy országot. De nem szakadunk el teljesen az otthontól, Szegedtől, hiszen igazgatósági tagként minden hónapban haza kell utaznom. Ami most kapaszkodót jelent, a biztos kötődést, mert legnagyobb lányom, Lili itt tanul Szegeden, és ragaszkodik egyeteméhez. Őt és édesanyámat ugyanúgy meg tudom ilyenkor látogatni, mint szeretett patikámat. A napi operatív munkát Török Éva irányítja a jövőben, de a szemem és a szívem továbbra is itt lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontleves, borókabogyó, csíki pálinka a jó bivalypörkölt titka

Ahány csapat, annyiféle fűszerezéssel készültek a bivalypörköltek Mórahalmon a IV. Bivalyfesztivál… Tovább olvasom