Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Ricsinek visszabeszélt az állatkerti papagáj

Továbbra is Szeged egyik legnépszerűbb turisztikai helye a vadaspark – az idén minden bizonnyal elérik a 150 ezres vendégszámot. Nemcsak a helybeliek látogatják az állatkertet, hanem a környező városokból is rendszeresen visszatérnek a diákok. Tegnap egy amerikai testvérpárral is találkoztunk.
Hattyúk és gyerekek a parkban. Fotó: Karnok Csaba
A vadaspark még mindig Szeged egyik fő látványossága – ezt tegnapi sétánkkor is tapasztalhattuk. Gyerekcsoportok, családok adták át egymásnak a bemutatók előtti legjobb nézelődőhelyeket. Az idén már negyvenezer gyerek vett részt a zoopedagógusi foglalkozásokon és a vadasparki rendezvényeken – tudtuk meg Juhász-Gőz Szilvia zoopedagógustól. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak ennyien voltak a szegedi állatkertben. Veprik Róbert megbízott igazgató egy másik adatot mond: míg tavaly 136 ezer volt a látogatók száma, az idén már eléri a 150 ezret.

Ovisok kedvencei

A szegedi Petresi utcai ovisok havonta járnak foglalkozásokra a vadasparkba. A zoopedagógus és Szolnokiné Hornok Edit vezetésével a makkal, a gesztenyével, a csipkebogyóval és a különböző fák leveleivel ismerkedtek tegnap is.

Ottjártunkkor nagyon sokan a környékbeli településekről érkeztek. Békéscsabáról a Hajnal utcai óvodából negyvenöt kisgyerek sétált a parkban. Andirkóné Kovács Katalin óvónő elmondta, évente kétszer is eljönnek, mert állandóan van új látnivaló. Az ovisokat térképpel a kezében a nagycsoportos Vörös Balázs kalauzolta a sétányokon. A kicsik öt órát töltöttek az állatok és a növények világában. Végül közfelkiáltással kedvenceket választottak, a kígyó, a kenguruk és az oroszlánok tetszettek nekik a legjobban. Egy másik csoport Lakitelekről érkezett. Boros Józsefné tanító néni és a kísérő szülők harminc elsős, másodikos diákkal jöttek.

Palicsiakkal együtt

Az utóbbi két évben több állat- és madárbemutató házat is átadtak a Szegedi Vadasparkban. Veprik Róbert megbízott igazgató elmondta: a fejlesztések folytatódnak: november 15-én avatják a két konferenciatermes oktatóközpontot. Ezt a palicsi állatkerttel közös projektben nyert 70 millió forintból valósítják meg. A pályázat lehetővé teszi, hogy ezután a Vajdaságból rendszeresen érkezzenek a vadasparkba tanulócsoportok és hazánk iskolásai, óvodásai is ellátogathatnak majd Palicsra.

Ásító oroszlánok


– Kihasználom a lehetőséget és fotózom a majmokat, a papagájokat, a gólyákat. Készítek egy szemléltető anyagot, hogy a helyesírást könnyebben elsajátíthassák a gyerekek – említette a tanítónő. Közben a diákok nagyokat nevettek a papagájon. Tamás Richárd ugyanis felfedezte, hogy a színes tollú madár visszabeszél.

A lustálkodó oroszlánok viszont nem voltak ennyire közlékenyek. A négy és fél éves Pálvölgyi Bence, aki testvérével, Miklóssal jött a vadasparkba, kommentálta is a látottakat: – Akkorákat ásítanak, hogy mindjárt én is álmos leszek – mondta. A hím ugyan néha feltápászkodott és tett néhány lépést, mire a féltékenyebb nőstények is felemelték fejüket a földről, és utánabandukoltak. Nyugodtak, nincs miért stresszelniük, hiszen a hatalmas adag húsokat menetrend szerint kapják. De nemcsak a nagy testű ragadozóknak korgott a gyomra délben, hanem a virgonc, kis testű szurikátáknak is. Ők viszont beérték egynapos patkányokkal. A gondozók szerint ez az eledel a kedvencük, mert olyan, mint egy vitaminbomba. A kispatkányok után a dél-afrikai ragadozók a csemegeszőlőt már nem is kívánták.

New Yorkból jöttek

Külföldiekkel is összefutottunk az állatkertben: Tom Berkes és Edina Berkes New Yorkból látogatott Csongrádra. Itt hallották, hogy érdemes meglátogatni a Szegedi Vadasparkot. A testvéreknek különösen a nemrégiben átadott parasztházak tetszettek. Kendermagos tyúkot és kakast, valamint rackajuhot most láttak először életükben.

– A világ egyik legnagyobb állatkertjében, New Jerseyben, ahol az elefántok, a zsiráfok is szabadon futkároznak, szinte minden állat megtalálható. De őshonos magyar állatok nincsenek. Kellemes fél napot töltöttünk a vadasparkban – dicsérték a testvérek Szeged egyik nevezetességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom