Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Rippl-Rónai kiállítás nyílik pénteken Szegeden

Szeged - A modern magyar festőművészet meghatározó alakjának, Rippl-Rónai Józsefnek 43 művét állítják ki pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeum dísztermében. Az időszaki tárlatot április végéig nézhetik meg a látogatók.
Rippl-Rónai József nem volt mindig modern festő. Fiatalkorában Kaposváron volt patikussegéd, majd Budapesten szerzett gyógyszerészeti mesteroklevelet. Még házitanító is volt egy évig, mielőtt beiratkozott a müncheni Művészeti Akadémiára. Később Munkácsy Mihálynál tanult, akinek egy ideig a segédje lett. Néhány éven belül rátalált saját művészeti stílusára.

Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Kialakított egy sajátos stílust, amit "kukoricás"-nak nevezett, a festéket vattaszerűen, foltos felrakásokkal hordta fel vásznaira. Késői korszakában drámai hatású íróportrékat, önarcképeket festett.

Rippl-Rónai kiállítás nyílik pénteken Szegeden.

Rippl-Rónai József a festészeten kívül üvegablakok tervezésével és készítésével is foglalkozott. Ő készítette pédául az Ernst Múzeum nagyméretű üvegablakát is.

A Móra-múzeumban látható kiállításon a látogatók Rippl-Rónai üvegablakokat nem láthatnak, de képet kaphatnak a festőművész mind a négy művészeti korszakáról. A 43 darabos kollekció főként a kaposvári múzeum gyűjteményére támaszkodik, de a Csongrád megyei közgyűjtemény 8 festményét is kiállítják.

A nagyközönség most láthatja először a Nyilasy Sándor ismert szegedi festőművészről készült portrét, amelyről a szakemberek nemrég bizonyították be, hogy valóban Rippl-Rónai József alkotása. A kiállításon több kukoricás stílusban készült képét is megnézhetik a látogatók.

A Rippl-Rónai tárlat anyaga a szegedi kiállítást követően Franciaországba utazik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomnici Zoltán Szegeden járt

Szeged - Az ügyészségek kiköltözésével kezdődhet meg a Csongrád Megyei Bíróság szegedi, Széchenyi téri épületének felújítása. Mintegy félszáz jogszabályváltozást kezdeményez Lomnici Zoltán. Tovább olvasom