Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ritkán mondanak verset a színészek

Kétmillió forintot kaphat az a hivatásos színész, aki megnyeri a kifejezetten profik számára meghirdetett országos versmondó versenyt. Manapság a művészeknek egyre ritkábban van alkalmuk verset mondani. A szegedi teátrumból nem találtunk olyan színészt, aki indulna a viadalon.
Székhelyi József
– Szomorúan tapasztalom, hogy az ifjú színésznemzedék már kimarad abból a rádiós és televíziós verskultúrából, amiben az én pályakezdő éveimben és utána még több évtizeden keresztül nekünk részünk volt – mondja Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház direktora. – Én még hihetetlen mennyiségű és minőségű versműsorban vettem részt. Megtisztelt a Magyar Rádió azzal, hogy A legkedvesebb verseim sorozatában önálló, egyórás összeállítást készített velem, a televízióban pedig a Vers mindenkinek című sorozatban szerepelhettem. Ötven Petőfi-, Arany-, Ady-, József Attila- és Faludy-verset mondhattam el annak idején az MTV2-ben. A líra fokozatosan kiszorult a televízióból, ma már a fiatal színésznemzedékek szinte ki vannak zárva ebből a műfajból. A költemény mint különleges szövegtest, többé-kevésbé meglepi a kollégákat, mert olyan ritka az az alkalom, amikor verset mondhatnak.

Ennek fényében nagyon pozitív kezdeményezésnek tartom a Versünnep-mozgalmat. Pártolom Jordán Tamásék egész napos versmondásra biztató akcióját is. A költészet napján, azaz József Attila születésnapján éveken át a Tabánban, újabban pedig a Nemzeti Színház kertjében gyűlünk össze, és folyamatosan mondjuk a verseit – meséli Székhelyi József, aki kitetette a színházi próbatáblára a Versünnep-felhívást, de intézményvezetőként kollégái szabad döntésére bízza, hogy indulnak-e.

Fekete Gizi
Azt mondja, ha egyeztetési gondok akadnának, akár műsorváltozást is el tudna képzelni annak érdekében, hogy színészkollégái részt vehessenek a viadalon. A kétmillió forintos pénzdíjat rangosnak és csábítónak tartja, hiszen egy tehetséges, sokat dolgozó vidéki színésznek ez legalább nyolc havi fizetése.

– Ritkán kapok felkérést versmondásra, pedig nagyon szívesen vállalkozom rá. Otthon is gyakran olvasok verseket, legkedvesebb költőm Ady, József Attila és Kosztolányi. Az utóbbi időben szerettem meg Reményik Sándor verseit – mondja Pataki Ferenc, akit érdekelt volna a verseny, de nem indul, mert amikor a selejtezőket tartják, rengeteget játszik, és készül a Mechanikus narancs bemutatójára is. Szerinte sokkal több színész jelentkezne, ha nem az évad kellős közepén tartanák a Versünnepet, amikor mindenkinek a legtöbb dolga van.

Pataki Ferenc
– Nagyon örülök a kezdeményezésnek, egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy én is szívesen beneveznék. De most kicsit gyáva vagyok, komoly megmérettetésre lehet számítani, és ebben a pillanatban nem érzek magamban elég erőt és elszántságot ahhoz, hogy sikerrel belevágjak – árulja el a kitűnő versmondó hírében álló Fekete Gizi, aki szerint manapság túl keveset mondanak verset a színészek. Ő is szeretné, ha több alkalma lenne rá, de nincs igazán fórum a versmondásra. Az ünnepségekre mostanában már inkább zenés produkciókat, operát, operettet, musicalt kérnek, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy szép költeményt szeretnének hallani. – Pedig én mindig boldogan vállalom, és nem csupán azokat a verseket, amiket már tudok, hanem azt is, amit kérnek. Már gyerekkoromban is versmondó voltam, tulajdonképpen így indult a pályafutásom is. Lorca a kedvenc költőm, a magyarok közül pedig Ady, József Attila és Kosztolányi.


Haza és szabadság

A Versünnep Alapítvány, a Kossuth rádió és a Duna Televízió az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából hirdette meg a Haza és szabadság című versmondó versenyt, amelyre hazai és határon túl élő színészek és előadóművészek jelentkezését várják január 31-éig. A versenyt és az ünnepélyes díjkiosztót a Kossuth rádió, valamint a Duna TV élőben közvetíti. Az első három helyezett pénzdíja: 2, 1,5, illetve 1 millió forint. A zsűri tagjai: Bánffy György, Bálint András, Császár Angela, Hegyeshalmi László, Jordán Tamás, Korbuly Péter, Molnár Piroska, Nagy András és Sződy Szilárd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székesfehérvárra szállítják az alföldi tej egy részét

A tagjaitól átvett tej feldolgozására és exportra készül az Alföldi Tej Kft., amely november óta… Tovább olvasom