Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ritkaság a dorozsmai kovácsműhely

Szeged - Kuriózummal gyarapodott a dorozsmai művelődési ház a pénteken kezdődött dorozsmai napok tiszteletére. Az udvaron átépített közösségi házban berendezték Deák György kovácsmester hajdani műhelyét.
A dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház közösségi házzal bővült több mint két évvel a nagy korszerűsítése után. A hajdani tűzoltó szertárból 25 millió forintért kialakított újabb épületrészbe költöztek be az önkéntes tűzoltók, a polgárőrök, itt rendezték be a közmunkások irodáját és a művelődési ház raktárát. A régi-új közösségi teret tegnap délután adta át Botka László polgármester a tizedik dorozsmai napok megnyitója előtt, Tóth József és Fábián József önkormányzati képviselők jelenlétében.

Szinte egyedülálló kiállítást is láthatnak az érdeklődők: a neves dorozsmai kovácsmester, Deák György hagyatékát. A bemutató ritkaság, mert ilyen komplett patkoló- és gyógykovácsműhely szinte sehol másutt nem maradt fenn – tudtuk meg Vass Józseftől, a gyűjtemény kezelőjétől.

Vass József mutatta meg a régi szerszámokat. Fotó: Segesvári Csaba
Vass József mutatta meg a régi szerszámokat. Fotó: Segesvári Csaba

Többgenerációs a műhely; ugyanis az eredeti nevén Csíki György erdélyi származású fiút a dorozsmai István utcában működő Brunner Károly kovácsmester fogadta örökbe. Ő lett mestere is, a fiára hagyta tudományát és az ő felmenői műhelyét. Később vette fel a család a Deák nevet. Deák György 1992-ben bekövetkezett haláláig patkoló- és gyógykovácsként tevékenykedett. Nemcsak lovakkal foglalkozott, hanem kocsikat javított, szerszámokat gyártott, lakatos- és bádogosmunkát is vállalt. A fia, ifjabb Deák György és Ilona lánya jóvoltából egyben maradt gyűjtemény mától látogatható.

Olvasóink írták

  • 1. buga jakab 2008. június 21. 08:20
    „Testvérvárosunkban, DArmstadtban van hasonló adományból egy kovácsműhely. Ott kulturális központ működik és évente egyszer óriási érdeklődés mellett egy kovácsverseny. Odavisznek vagy 20 rendőrlovat és egy csomó kovács az érdeklődő tömegnek bemutatót tart. Több ezrren tapossák egymást, hogy ott legyenek. Ide is kéne évente 1-2 bemutató, ha rendőrló nincs, hobbilovakkal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományokat vittünk az erdélyi gyerekeknek

Tusnádfürdőre kísértük a „dévai árváknak" szánt adományt. Megnéztük, hol és hogyan élnek a gyerekek, megismertük Böjte Csaba túléléselméletét, és találkoztunk önkéntes fiatalokkal is. Tovább olvasom