Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ritkaságot mentett meg a szegedi múzeum

Műritkaság került a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonába. Pályázati pénzből, 1 millió 800 forintért vásárolták meg Csók István festőművész szecessziós szekrényét. A nem mindennapi darabot a budapesti kereskedő éppen Amerikába akarta továbbadni.
Fotó: Frank Yvette
A szegedi Móra Ferenc Múzeum pályázati támogatásból és önerőből megvásárolta az egykoron Csók István festőművész műtermében lévő szecessziós szekrényt. A műtárgyért egymillió-nyolcszázezer forintot fizettek.

A szekrény az országos jelentőségű, 1901-es szegedi iparművészeti tárlatra készült darabok közül mára egyedül maradt meg. Az akkori kiállítást megtekintette az ismert festőművész, Csók István is, akinek annyira megtetszett a Thoroczkai Wigand Ede által készített remek, hogy azonnal megvásárolta műterme számára. Csók István halála után a szekrényt a család használta évtizedeken keresztül, az örökösök nemrég döntöttek úgy, hogy eladják. A bútort egy budapesti kereskedő vásárolta meg, aki komoly tárgyalásokat folytatott arról, hogy a műtárgyat Amerikába viszik. Végül mégis sikerült úgy megállapodni, hogy a páratlan darab magyarországi közgyűjteményben maradjon.

A látogatók a nagyméretű szecessziós bútorral a múzeumi történeti kiállítóhely, a Fekete Ház előcsarnokában találkozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnő járatok az új vasúti menetrendben

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésétől függ, megmarad-e a Vásárhely–Makó… Tovább olvasom