Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Robbanás Szegeden

Szeged - Mi lenne, ha ma elolvashatnánk a holnapi Délmagyart? Vajon megakadályozhatnánk, hogy egy gázrobbanás maga alá temessen 12 embert? Kiderül Győry Balázs szegedi rendezőhallgató első vizsgafilmjéből, amelyben szerepet kapott a vásárhelyi születésű Bessenyei Emma, Bessenyei Ferenc unokahúga.
– Tragédia a könyvtárban! 12 halott! Robbanás a Somogyi utcában – olvassa lapunk címlapján egy bölcsészforma egyetemista a szegedi Somogyi-könytár olvasótermében. Rémülten pillant a dátumra: holnapi. Elfehéredve néz az órára, három perce van, hogy beavatkozzon és megmentse az emberek életét. Kiabálni kezd, hiába. Senki nem veszi komolyan, senki nem menekül. Egyedül ő hagyja el a könyvtárat. Tehetetlenül legyint, aztán elmegy megtenni a másnapi Délmagyarban látott lottószámokat. És ekkor a közelből hatalmas robbanás hallatszik.
Az élete legelső vizsgafilmjét rendező szegedi Győry Balázs nem keltett pánikot; beavatott statisztákat használt, amikor a leforgatta a röpke időutazást a jövőbe. A Somogyi-könyvtár olvasótermében alig ült valaki, amikor pénteken elkezdték rögzíteni a thrillert. A tízfős stáb a polcok közé húzódott a lámpákkal, két kamerával, preparált Délmagyarországgal. Az igazi olvasók türelemmel viselték, hogy a városi bibliotéka különös történet háttere lett. Ugyanilyen természetesen sétált el a legtöbb járókelő a stáb mellett, amikor a külső jeleneteket felvették. Mintha mindennap filmezne egy forgatócsoport a Dóm téri panteonnál és a Széchenyi téri lottózónál.

Thriller a könyvtárnál: negyedórás minitörténetet forgatott a pesti stáb. Fotó: Karnok Csaba
Thriller a könyvtárnál: negyedórás minitörténetet forgatott a pesti stáb.
Fotó: Karnok Csaba

Az Örkény István-írásból ismerős alapötletet azért „hozta" haza a Werk-
akadémián tanuló rendező, mert a jelképes költségvetésű filmhez Pesten nem talált megfelelő könyvtárt. Borosné Brezovszky Anikó, a Somogyi olvasószolgálati vezetője elmondta, beleegyeztek, mert a bibliotékával összeegyeztethető a film témája és a filmesek nem okoznak fennakadást. A stáb is diákokból állt. Szilágyi Angéla forgatókönyvíró kiszámolta: 3 hónap előkészítés után 2 órás anyagot rögzítenek, hogy abból a vágóasztalon negyedórás mini történetet sűrítsenek. A srácot a harmadéves színművészetis hallgató, Szatory Dávid alakítja. Referenciának jól jön neki ez a filmszerep. Júniusban lesz a film nyilvános vetítése Pesten.

Cobra néni

Az egyetlen régi motoros, Bessenyei Emma elárulta, azért vállalta, mert szereti, amit csinál. A színésznő vásárhelyi születésű, mint Bessenyei Ferenc, aki a nagybátyja volt – vagyis szinte földije a 21 éves rendezőnek. Róla azt mondta: szimpatikus, mert tudja, mit akar. A művésznőt, mivel elsősorban szinkronizál, csak akkor ismertük fel, amikor megszólalt. Ő nem bánja, mint ahogy azt sem, hogy Győry Balázs kedvéért vénkisasszony bőrébe bújt: – Voltam már néger bírónő, de könyvtáros soha. Én vagyok Frau Engelhardt magyar hangja is a német Cobra 11 krimisorozatban, úgy hogy amikor a boltban kértem valamit, hallottam a hátam mögül: „itt a Cobra néni".

Olvasóink írták

  • 1. Enethy 2009. május 25. 18:40
    „Van egy ilyen amerikai sorozat.A srácnak egy macska hozza reggelenként a másnapi újságot és Ő serényen mentegeti meg az emberek életét.Hétvégén is volt valamelyik csatornán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétórás várakozás Röszkén befelé

Röszke - Ismét kétórás várakozásra kell számítani a röszkei határátkelőhelyen, a belépő oldalon. Tovább olvasom