Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Rocsózás a Holt-Maroson

A hullámok kicsaptak a partra, a kacsák menekültek a vízből, olajfolt látszott a Holt-Maros vizén – állította egyik olvasónk. Motorcsónakáztak a védett újszegedi csapadékvízgyűjtőn, ami tilos. Ábrahámék azt mondták: semmi sem jelzi, hogy ez a tevékenység tiltott, ezért próbálták ki az új csónaktestet és a kis teljesítményű motort.
– Tudják, hogy motorcsónakversenyt rendeztek a Holt-Maroson? – kérdezte felháborodottan Kállai Lóránt olvasónk. Először nem hittünk a fülünknek, ezért megkérdeztük: melyik géposztályban? Rövid beszélgetés után kiderült: egyetlen csónak – ahogy olvasónk mondta – rodeózott kedden este az újszegedi holtágon. A naplementében békésen úszkáló kacsák menekültek a partra, ahová kicsaptak a motorcsónak keltette hullámok – hallottuk a férfitól, aki sosem gondolta volna, hogy bárki is motorcsónakázik a védett vízen.

– Ugye csak viccelnek? – kérdezte Vaskeba György, a szegedi önkormányzat környezetgazdálkodási és közműfejlesztési osztályvezetője, amikor tájékoztattuk a motorcsónakos bemutatóró. Elmondta: ott csak horgászni lehet, minden más tevékenység tilos. Az élőlények nyugalma miatt, még hajómodelleket sem szabad úsztatni – ami szintén előfordult már.

Hosszas nyomozás után megtaláltuk azt a családot, amely kipróbálta
Dorgálás

A Holt-Maros 2700 méter hosszú szakaszára húsz, hajózást tiltó táblát kellene kihelyezni. Ez – Vaskeba György szerint – 800 ezer forintba kerülne az önkormányzatnak. Az osztályvezető elmondta, a Holt-Maroson a motorcsónakozásért akár 150 ezer forint bírságot is kiszabhatnának. Valószínű, hogy a minapi naplementés csónakozást dorgálással megússza a szabálysértő.  
csónakjával Újszeged csapadékvízgyűjtőjét a Birkózó és az Evező köz között.

– Nem gondoltuk, hogy szabálytalanságot követünk el, egyetlen tiltó táblát sem helyeztek ki. Szoktak itt fürödni, csónakázni és kajakozni is nyaranta – magyarázta Ábrahám Türes István, aki hozzátette: Róbert fia irányította a motorcsónakot, amivel nem száguldozott. A család nemrég vásárolta a műanyag csónaktestet és a kis teljesítményű motort, mely a Bodeni-tó hajózási előírásainak is megfelel – tudtuk meg Ábrahám Türes Róberttől.

Olajfolt is úszott a vízen, és szennyezte a környezetet – állította olvasónk.
– Mivel a Tiszán szeretnénk csónakázni, különösen figyeltünk a környezetvédelmi előírásokra – hangsúlyozta Ábrahám Türes István. Szeretjük a természetet, karbantartjuk a partot. Pedig ez nem a mi feladatunk lenne. Rengeteg szemetet szedünk össze és hiába telepítünk tavirózsákat a vízbe, a horgászok rendre kirángatják, a parti füvet pedig kitapossák – magyarázta a férfi.

Horgásztól származó szemét nincs a környéken – szállt a pecások védelmébe Schreiter Tibor, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ügyvezető alelnöke, aki elmondta: a parton hat tájékoztató táblát helyeztek ki, melyeken a házirendet feltüntették. Az alelnök elismerte: az úszást, a fürdőzést és a korcsolyázást tiltják, de arra nem gondoltak, hogy a motorcsónakázást külön ki kell emelni. Azt ugyanis illik tudni: hol lehet motoros járművel közlekedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom