Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Roham az olcsó euróért

Szeged - Naponta többször fel kell tölteni az eurókészleteket a szegedi pénzváltóknál, a vásárlók rohamában ugyanis azonnal elfogy. A szokásosnak a duplájára nőtt a forgalom, többen csak „előjegyzéssel" jutnak az európai pénzhez. Az olcsóbb euróval csökkenhet a külföldi nyaralás költsége is.
Két éve az utazási szezon kezdetén legolcsóbban 281 forintért vásárolhattunk eurót – míg tegnap már 243 forintért is árusították a közös európai valutát. A váratlan forinterősödés lázba hozta a nyári szabadságukra készülőket – és a forint későbbi gyengülésére spekulálókat –, akik jelentős eurófelvásárlásba kezdtek Szegeden is.

– Rettentően megnőtt a forgalom, de ne haragudjon, nem tudok többet mondani, mert ezren állnak az ablak előtt – szabadkozott tegnap a Klauzál téren működő pénzváltó iroda munkatársa, amikor telefonon a vásárlók számáról érdeklődtünk.

– Két hete egyre többen jönnek, megduplázódott a forgalom egy átlagos nyári naphoz képest. Mindenki eurót akar venni. Többnyire ötven és ezer euró közti összeget visznek az emberek – mondta el a Kárász utcai Átriumban dolgozó kolléganője. Hozzátette: kedden a roham miatt háromszor fogyott el az európai közös pénz a kasszából, és tegnap délelőtt is volt olyan fél óra, amikor négyen szerettek volna fejenként ezer eurót vásárolni. Nekik csak ígérni tudták, hogy órákon belül beszerzik. Amikor érdeklődtünk, éppen nyolc „rendelés" várt még teljesítésre. Sokan kérdezik, hogy lejjebb megy-e még az árfolyam – erre viszont senki sem tud megbízható választ adni.

Volt olyan váltó, ahol 250 forint alatt lehetett eurót venni Fotó: Karnok Csaba
Volt olyan váltó, ahol 250 forint alatt lehetett eurót venni.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi bankokban is a szokásosnál többen vártak valutára. Az OTP-ben és az Erste Banknál is „megsúgták": nem árt igyekeznünk, mert naponta legalább kétszer változik az árfolyam – és nem biztos, hogy számunkra kedvező irányba.

– A teljes utazási költség 20-25 százalékát általában a külföldön elköltött pénz teszi ki, ezen spórolhatnak az utasok. Az utazásokat viszont már jóval korábban, forintgyengüléstől tartva egy magasabb euróárfolyamon szerveztük le, így azoknak az ára nemigen csökkenhet – mondta el Prónay Gyula. A Proko Travel ügyvezetője szerint a last minute utaknál várható csak árcsökkenés, mert az „eurógyengülés" révén az utazásszervezők olcsóbb árakat ajánlva is pénzüknél lesznek. A szakember úgy véli, a forinterősödés kitarthat a szezon végéig – ami ellensúlyozhatja az üzemanyagárak drágító hatásait. Mi úgy számoltunk: a nyaralás alatt ezer eurót költő négytagú család akár tízezer forintot is megspórolhat, ha most vásárol valutát – és nem tette ezt meg egy hónappal ezelőtt.

Olvasóink írták

 • 10. busch 2008. május 29. 17:58
  „Homer ,:8,: jól látja az ügyet én már egy éve figyelem a spekulációt itt nem a pénzváltók a nagy nyerök öszre összeesik a gazdaság .”
 • 9. NTK 2008. május 29. 17:46
  „A tisztánlátás érdekében: a tőzsdei kereskedés devizaárfolyamon zajlik. A pénzváltók meg valutaárfolyamon dolgoznak. A kettő között van néhány forintnyi különbség.

  Horppa: Ugye nem gondoltad komolyan amit írtál? Ez tiszta spekuláció.”
 • 8. homer 2008. május 29. 16:33
  „Ne legyen igazam, de emögöt nem a kormány "teljesítménye?" hanem spekulációs folyamatok állnak..
  A forint be fog dőlni egy hónapon belül..”
 • 7. Jucika 2008. május 29. 14:12
  „"243-ért estleg vették az eurót a pénzváltók, de biztos nem adták!"

  Ja, a Délmagyar megint mellényúlt. A mai legolcsóbb, 246 Ft-os eladási árfolyammal az egyik bankban találkoztam, a pénzváltóknál 249 körül van, mint a képen is látható.”
 • 6. Horppa 2008. május 29. 14:03
  „Mitől erősödik a Forint? Könnyű megmondani: a kormány stabilizációs programja megtette a makroökonómiai hatását, az államháztartás hiánya és az államadósság erősen csökken - erről komoly lapokban elemzések is megjelentek az elmúlt hetekben. Más kérdés hogy az utca emberének ettől most még nem lett könyebb, de az erős Ft hosszútávon olcsóvá teszi az import cikkeket, így pl. az energia árának kinti emelkedését némileg ellentételezi.”
 • 5. kulcsár 2008. május 29. 13:36
  „243-ért estleg vették az eurót a pénzváltók, de biztos nem adták!”
 • 4. blossom 2008. május 29. 10:00
  „na ezt en is szeretnem tudni.ebbol csak annyi jon le hogy a kulfoldon elo magyarok nem nagyon fognak haza menni,meg nyaralni sem”
 • 3. busch 2008. május 29. 09:12
  „szeretném tudni mitöl erösödött meg a forint !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. hao 2008. május 29. 08:20
  „Okos vagy négyeske. Ez mindig így volt és így is marad.”
 • 1. 4 2008. május 29. 07:32
  „Csak az rohamozik akinek van miből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős ítélettel zárult a 2006-os Kálvária téri háború

Szeged - A halálos áldozatot is követelő szegedi, Kálvária téri bandaháborúban az ítélőtábla is felmentette az elsőrendű vádlottat. Tovább olvasom