Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Roham az úti okmányokért Szegeden

A tikkasztó melegben másfél-két órát kell várakozniuk az okmányirodában azoknak, akik útlevelet szeretnének. Az egyik nap a kérelmezők csaknem háromnegyede 14 éven aluli volt, aminek az az oka, hogy ők személyi híján csak útlevéllel léphetik át az országhatárt.
A felnőttek általában csak a saját okmányuk érvényességét ellenőrzik, és az utolsó pillanatban kapnak a fejükhöz, hogy baj van, mivel a gyereknek semmilyen úti okmánya sincs. A szegedi okmányirodában állnak a sorok, nem ritka a másfél-kétórás várakozás a hőségben.

– A múlt héten hétfőn a 129 útlevélre váró ügyfél 70 százaléka volt gyerek – mondta Kaprinayné Rádi Gizella, az okmányiroda vezetője. – Mivel a 14 éven aluli gyerekek csak akkor kaphatnak útlevelet, ha az igénylést mindkét szülője előttünk írja alá, a kísérőkkel együtt még nagyobbnak látszik a tömeg. Az elvált szülőnek pedig a bontóper ítéletét kell felmutatnia, igazolásként, hogy nála helyezte el a bíróság a kiskorút.

Ma már abban az évben megkaphatja a diák a személyijét, amelyikben betölti a 14. életévét: adott esetben nem kell megvárni a az igényléssel a decemberi születésnapot. Ezt követően 30 napon belül megérkezik a személyi, és nyáron már azzal utazhat a fiatal – európai uniós országba, valamint Horvátországba, Svájcba, Liechtensteinbe, Norvégiába és Izlandra.

Tízezer a legdrágább útlevél

A 4 év alatti gyerekeknek 2 évre, míg a 4-18 év közötti fiataloknak 5 évre adnak érvényes fényképes útlevelet. A 18 év felettiek 5, illetve 10 évre érvényes okmány között választhatnak. A kiskorúak útlevele 1500 forint, a felnőtteké 6, illetve, 10 ezer forintba kerül.

Aki az utolsó pillanatokban fut, azt nem kecsegtetik azonnali eredménnyel: öt munkanap kell az útlevél elkészítéséhez, ennek viszont dupla illeték az ára. Ma már bármelyik okmányirodában lehet sürgősséggel ügyet intézni, nem kell emiatt Budapestre utazni. Ezekben a napokban a kérelmezőknek csaknem a fele kéri „expressz" az útlevelét.

Jelenleg egy olyan ügyfélről tudnak Szegeden, aki valószínűleg nem utazik, múlt csütörtökön adta be a kérelmét, és ma útra kellene kelnie... Az okmányirodában tegnap a munkatársak óránként nézték a számítógépben, hol tart az ügy intézése, délelőtt még nem tudtak értékelhető eredményről beszámolni.

A Kovács család Németországba utazik egy hónap múlva – ők időben intézkedtek tegnap. A két gyerek, Jonatán és Dávid kap útlevelet, nekik ez lesz első úti passzusuk. A gyerekek nagy kalandként élték meg a fényképezkedést, nevük hiteles aláírását.

Papp Istvánné, az okmányiroda ügyintézője azt mondta, elfáradnak az útlevélcsúcsban: nagyon kell figyelni a gyerekekre, akik „véletlenül" még a számítógép vezetékeit is szétszedhetik. A szegedi okmányirodában ezekben a hetekben minden hadra fogható ember útlevelezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belebuktak a lőszerügybe a rendészeti iskola vezetői

Váratlanul távozott a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója és a gazdasági osztály vezetője.… Tovább olvasom