Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rohamkocsival a tömegben

Szeged - Minél több ember vesz részt egy rendezvényen, annál nagyobb a kockázata, hogy valaki rosszul lesz, kificamítja a bokáját vagy éppen ittassága miatt a kijózanítóba kell szállítani. A szegedi szabadtérin ügyelő doktornő gyógyított már színészgyereket, kezelt megsérült térdet és bitófával fejbevágott kisfiút.
A tömegrendezvények orvosi ügyeletére felkért szakembereknek mindenféle ellátásra fel kell készülni. Kovács Juliannának, a Szegedi Szabatéri Játékok állandó ügyeletes orvosának „elsősegély-csomagjában" ezért van például mindig jégakku és hideg víz – a gumifásli, a sebtapasz és a kötszerek mellett. A Bordányban gyermekorvosként dolgozó, de a felnőtteket is nagy gyakorlattal kezelő szakember idén nyolcadik alkalommal látja el a Dóm téri előadások és próbák egészségügyi felügyeletét. Többször hasznos volt már, hogy mindkét generáció panaszait képes orvosolni: legutóbb például a Rudolfban fellépő Dolhai Attila kislányát kellett gyorsan kikúrálnia egy kisebb betegségből. Mivel értő kezekben tudhatta a gyereket a színész, a doktornő az édesapa színpadi produkcióját is segítette, akinek nem kellett emiatt is idegeskednie.

Közelben volt a segítség

Az mentette meg egy ember életét, hogy a pénteki budapesti Rolling Stones-koncerten a stadion területén orvosi ügyeletet adott a mentőszolgálat. A férfit a koncert helyszínének közelében csípte meg egy darázs, emiatt allergiás rohamot kapott. A pályán lévő mentők azonban gyorsan odaértek, és újraélesztették.

A szakember feladatai közé tartozik tehát nemcsak a nézők, hanem a színészek, családjuk, a műszaki és statiszta stáb orvosi ellátása is. Mint mondja, szinte együtt kell élnie a produkciókkal – és akár a legérdekesebb, legdrámaibb színpadi pillanatokban is fel kell pattannia, ha valaki segítségre szorul. Előfordult már, hogy egy előadáson egymás után hárman lettek rosszul. Ilyenkor persze feladatát – amelybe 2004-től a mentőszolgálat két munkatársa is besegít – lehetőleg úgy kell megoldania, hogy a nézőket ne zavarja az előadás élvezetében. Gyakran a sorok között kell beosonnia, és zegzugos, civilek által kevésbé ismert utakon kell lekísérnie vagy levinnie a pácienssé vált nézőt.

Sérülések persze a színpadon is adódnak: a balettáncos Markovics Ági például a Fából faragott királyfi 2001-es premierjén szenvedett keresztszalag-szakadást. A sérülés után Varga Endre professzorral – a traumatológiai klinika vezetőhelyettesével – közösen vitték át, kézben, az új klinikára a táncost. Az Ember tragédiáján pedig egy színész kisfiút vágtak fejbe véletlenül a díszlet bitófájával: szerencsére egy kis zúzódáson kívül nagyobb baj akkor sem történt. A legkritikusabb eset az Új világ című balett három évvel ezelőtt premierjén történt, amikor Joó Ete szegedi zeneszerzőt, zenepedagógust, karnagyot negyvenöt percen keresztül próbálták újraéleszteni. Szerencsére sikerrel, így a komponista azóta bemutathatta a saját maga által szerzett rekviemet is.

Szesz, meleg, epilepszia

– Az idei borfesztiválon nagyjából háromszázezer forintot költöttünk az orvosi ügyelet fenntartására. Mivel egy tömegrendezvény hatalmas felelősséggel jár, ezen nem spórolunk, hiszen életet menthet az időben ott lévő segítség – magyarázta Szélpál Gábor. A Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője elmondta: többnyire ittas vagy a nagy melegben rosszul lett embereket kell ellátni egy-egy bormustrán, szerencsére nem túl gyakran. Az ügyeleteket ugyan súlyozzák, a legutóbbi borfesztiválon azonban a tömeg nagysága miatt már minden napra legmagasabb fokozatú, rohamkocsis készenlétet kértek a mentőszolgálattól. A borfesztiválokon ugyan nem, egy városi majálison azonban már előfordult, hogy újra kellett éleszteni valakit. A Kárász csárda által szervezett sörfesztiválok szerencsésebbek. Puskás László tulajdonos azt mondja: tizenöt év alatt mindössze kétszer kellett ellátniuk valakit. Az egyikük amiatt lett rosszul, hogy elfelejtette bevenni a gyógyszerét, a másikuk pedig epilepsziás rohamot kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ózonból ott van sok, ahová menekülnek előle

A napokban még nem érte el Szegeden a talajközeli ózonkoncentráció a tájékoztatási határértéket,… Tovább olvasom