Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Roller és lángos: Szegeden lazítanak a sztárok

Szeged - Szegeden járva a munkát és a nyaralást összekötik a hírességek, akikkel nemcsak a fagyizóban, de a múzeumban is találkozhatunk. Este Szabó Győző a rollert letéve a várjátékokon, Dolhai Attila a strandról érkezve a szabadtérin lép színpadra.
Sztárparádé és programdömping jellemzi az idei nyarat is Szegeden és környékén, ahol számos kulturális fesztivál közül válogathatunk. A nemzetközi és hazai társulatok kilencnapos szemléje kezdődik ma este 18 órakor a régi zsinagóga kertjében a 24. Thealter fesztivállal, míg a vasárnap a magyar nótáé és operetté lesz az Újszegedi Szabadtéri Színpadon 18 órától.

A színházi programok több alkotójával találkozhatunk ezekben a napokban a városunkban: Dolhai Attila például a Csárdáskirálynő után, de még a hétvégi Elfújta a szél című produkció előtt szívesen strandol vagy fagyizik családjával, Szabó Győző viszont a várjátékokról érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára rollerével.

Annyit aludt, mint egy baba

A tradícióké lesz a főszerep a július 18–19. között tartott IX. Nándorfehévári Emléknapokon és július 18–20. között a domaszéki I. Hagyományőrző Fesztiválon. Wolf Katival utóbbin találkozhatunk szombaton. 21 órától ismét az énekesnőé a színpad, miután kilenc hónapot töltött családjával Hongkongban, ahova férjét kísérte el két gyermekükkel.

Wolf Kati. Fotó: DM
Wolf Kati. Fotó: DM

– Teljes erővel vetem magam most a koncertezésbe, ugyanis Hongkongban egyáltalán nem zenéltem, csak a gyermekeimmel foglalkoztam. Kipihentem így magam, annyit aludtam, mint egy baba, ezért a nyáron csak „minipihenéseket" szervezünk, egy-két napot töltünk a Balatonon, de nyaralást nem tervezünk – mesélte az énekesnő, aki a következő hónapokban bejárja az országot.

– Szerencsére szeretem, amikor az autóban zakatolunk: ahogy egy-egy tájhoz közelítünk, én is ráhangolódom az új környezetre, megérzem a sajátosságait és a hangulatát. A fesztiválfellépések pedig a szabad ég alatt mindig sajátos hangulatúak, lazábbak. Régebben résztvevőként is ellátogattam egy-egy rendezvényre, de sosem voltam „festival-animal" (magyarosan fesztivál-állat). Kilenc hónap alatt Hongkongban mindig leírhatatlan embertömeg vett körül, ezért örülök annak, hogy itthon szellősebben vagyunk, most kihagynék egy „összeborulós és összedörgölőzős" fesztivált – osztotta meg velünk az énekesnő, aki azért kedves élményeket is őriz a Távol-Keleten eltöltött időről. – Kénytelen voltam kinyitni a lelkem és az elmémet, hogy megismerjek egy teljesen más világot, ez számomra is egy önismereti tréning volt – foglalta össze élményeit.

Parádés város

Szabó Győző azonban több időt tölt Szegeden, mondhatni visszatér, miután néhány éve itt forgatták a Magic Boys című filmet.

– Akkor körbe tudtam nézni a városban, megszeretettem barátságos és fiatalos hangulatát, parádésnak tartom azóta is – vallja a színész, akit a következő hetekben két színpadon is láthatunk: július 18–19-én a XII. Szegedi Várjátékokon játsszák 21 órától Nagy Enikővel közös produkciójukat, az Ő+Ő című „párkapcsolati társasjátékot". A Várkertből a színész egyenesen a szabadtéri játékok deszkáira lép, pontosabban gurul át rollerjén, hiszen a Háry János című daljátékban ő alakítja a magyar silbakot.

– Még nem játszottam a Dóm téren. Minden premierre úgy készülök, mintha karácsony lenne, de jó lesz egy ilyen nagy színpadon játszani – magyarázta Szabó Győző.

A Háry János augusztus 1–2-i előadásaira azonban már a családja, Rezes Judit színésznő és kisfia is megérkezik Szegedre, akikkel Törökországban pihent együtt. – Furcsa érzés az egyszerre nyaralós-dolgozós időbeosztást követni. Napközben együtt lehetünk, a próbák alatt pedig majd csúszdáznak, feltalálják magukat – beszélt a színész strandkedvelő szeretteiről.

Szabó Győző szereti Szegedet. Fotó: DM
Szabó Győző szereti Szegedet. Fotó: DM

Pihenő hangszálak

Egyszerre nyaral és dolgozik most Dolhai Attila is, aki nyolc éve jár vissza a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára. Az Elfújta a szél című musical mai és holnap esti előadásáig napközben a családjával strandolt, lángosozott és fagyizott, bejárta kedvenc vendéglőit, esténként pedig Ashley Wilkes szerepét próbálta.

– Tavaly a Reök-palotába látogattunk el, most a Móra Ferenc Múzeum A fáraók Egyiptoma című kiállítását nézzük meg, és az ópusztaszeri emlékparkra is kíváncsiak vagyunk. Nagykanizsán majd családi látogatást teszünk, a Balatonnál szintén eltöltünk pár napot. Az Elisabeth című musicallel augusztus 21–23. között a Bajai Szabadtéri Színpadon szerepelünk, így a Duna-parton is időzhetünk – mondta a színész, aki most hangszálait is pihenteti. Szegeden láthatja utoljára a közönség új musicalszerepben, ugyanis az operaműfajban szeretné magát innentől kipróbálni.

– A Csárdáskirálynő című operettre 2-4 órás tréningekkel készültünk az énektanárommal, kicsit a hangomnak is pihennie kell őszig – mondta, mielőtt még a próbára indult volna.

Dolhai Attila a REÖK előtti szökőkútnál, közönségtalálkozó után. A kiállítóhelyet tavaly a családjával is meglátogatta. Fotó: Schmidt Andrea
Dolhai Attila a REÖK előtti szökőkútnál, közönségtalálkozó után. A kiállítóhelyet tavaly a családjával is meglátogatta. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ifjú domaszékieké a legjobb pörkölt

Főzőversenyt és süteményversenyt tartottak szombaton Domaszéken, az I. Hagyományőrző Fesztiválon. Tovább olvasom