Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Román kulturális intézet Szegeden

Szeged - Egyetlen vidéki kirendeltségként tegnap délben átadták a budapesti Román Kulturális Intézet fiókját Szegeden. A Dugonics téri épületben kiállításokkal és kulturális programokkal várják majd az érdeklődőket.
Tegnap délután nyitották meg a budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetét a Dugonics tér 2. szám alatt, az Olasz Kulturális Intézet épületében. Az ünnepségen Adrian Cioroianu román külügyminiszter Szegedet a kulturális sokszínűség központjának nevezte. Botka László, Szeged polgármestere hangsúlyozta: örül, hogy a Tisza-parti városban nyílhat meg az első fiókintézet. Az átadási ceremónián ott volt Horia Roman Patapievici, a román kulturális intézetek elnöke is.

Bogyai Katalin szakállamtitkár és Adrian Cioroianu román külügyminiszter bízik a szomszédos kultúrák egymásra találásában. Fotó: Frank Yvette

Brindusa Armanca, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója elmondta, a szegedi fiókot a fővárosból fogják működtetni. – Két referens és egy fordító dolgozik majd itt, kiállításokat, kerekasztal-beszélgetéseket, román filmvetítéseket szervezünk. Elsősorban a magyarokat szeretnénk megismertetni a román kultúrával, de a román kisebbséget is szeretettel várjuk – közölte az igazgató. Kérdésünkre hozzátette, Közép-Kelet-Európában a budapestivel együtt összesen három román kulturális intézet működik. Magyarországon más vidéki városban egyelőre nem tervezik új fiókintézet nyitását. A szegedi egy 2005-ös külügyminiszteri megállapodás alapján jött létre.

Az ünnepség után Szuromi Pál művészeti író megnyitotta Orojan István festőművész A gömb című tárlatát.

A Dugonics téri épületben kap majd otthont a francia fiókintézet is, így a már működő olasszal és a tegnap átadott románnal együtt közös programokat is szerveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi találkozó a rendőrségen

Szeged - Ünnepélyes év végi találkozón mondott köszönetet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom