Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Romániából is érkezik gyógyszer a szegedi piacra

Romániából származó gyógyszereket árulnak a szegedi Cserepes sori piacon. A szállítmány feltehetőleg Kiszombornál jön az országba. A romániai Nagyszentmiklóson négy gyógyszertár is van. Ezekben nem tapasztalták, hogy a magyarok nagyobb mennyiségben vásároltak volna gyógyszert.
A szegedi Cserepes soron illegálisan gyógyszereket árusító férfi elárulta: a portéka egy részét Romániából szerezte be. Milyen úton, hogyan ügyeskedett – ezt már megtartotta magának és csak nevetett. – Mindennek megvan a maga útja – jegyezte meg talányosan. Annyit még sikerült kihúzni belőle, hogy a kiszombori határátkelőnél jön be a gyógyszerszállítmány, amióta Románia is az Európai Unió tagja.

A határon kifelé csak a romániai oldalon ellenőriznek, míg visszafelé a magyarokon a nagyobb teher. Szúrópróba- szerűen pakoltatják ki a határon átlépőket. Aki nem gyanús, az néhány perc alatt átléphet.

Az átkelőtől húsz kilométerre, Nagyszentmiklóson a privatizációt követően négy maszek gyógyszertár működik. Romániában is jó lóra tettek azok a gyógyszerészek, akik belevágtak az üzletbe – halljuk Tamás Sándortól, a Helleborus gyógyszertár tulajdonosától. A főgyógyszerész nem tapasztalta, hogy magyarok nagyobb mennyiségben vásárolnának gyógyszert.

– A magyarok főként fájdalomcsillapítókért jönnek, ezt recept nélkül is kapni néhány száz forintért. Attól függ, hogy milyen gyártmányt szeretnének – világosít fel.

Azt már egy másik gyógyszertárban halljuk, hogy a feketeszállítmány nem valószínű, hogy gyógyszertárakból származik. Más úton jutnak hozzá a csempészek. Lehet, hogy nem is a határ közelében van az elosztó központ – jegyzi meg egy férfi, meghallva beszélgetésünket.

Szabad a választás

Romániában az orvosok nem a gyógyszer nevét írják a receptre, hanem a hatóanyagot. A gyógyszerészek ez alapján több gyártó cég szereiből ajánlanak a betegeknek, akik választhatnak. Fél éve még az antibiotikumokat is recept nélkül lehetett kapni.  
Az viszont tény, hogy Romániában hatalmas kedvezményekkel lehet gyógyszereket beszerezni. A gyerekek, még az egyetemisták is ingyen kapják a gyógyszereket. A felnőttek a receptre felírt gyógyszerekre ötven- vagy kilencvenszázalékos térítést kapnak az államtól.

– Minden gyógyszertár havonta kap pénzkeretet az államtól. Mi nyolcezer lejt kaptunk legutóbb. Ha ezt a betegek levásárolják, akkor már csak teljes áron tudjuk adni a gyógyszereket. Általában nálunk hónap közepéig tart a támogatás – mondja Telbisz Péter, a San Medicanó gyógyszertárban. Buzás Ágnes patikus megfigyelése szerint a tökolajat és az immunerősítőket keresik a magyarok. De a határon túli vásárlók száma elenyésző.

– Fájdalomcsillapítóból vittek már tíz dobozt is egyszerre, mert ezt nem kell receptre felíratni. Azt is mondják, hogy Romániában olcsóbbak a külföldi gyógyszerek, mint Magyarországon – tájékoztatott a gyógyszerész.

Arra a kérdésre, hogy mennyiért lehet receptet beszerezni, válaszolni nem tudnak. Azt viszont Telbisz Péter megjegyzi: júliustól szigorítják a receptek kiadását és formáját. Eddig ugyanis elég volt egy egyszerű bélyegző egy fehér lapon, az orvos aláírásával. Ezentúl szigorúbban kell majd regisztrálniuk, ami megnehezíti a feketézők dolgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan látogatják ilyenkor a szegedi Koch-gyűjteményt

Sokan látogatják ilyenkor, idegenforgalmi szezonban az Európa-hírű Koch Sándor-ásványgyűjteményt… Tovább olvasom