Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Romantika, maszájszerelem

Augusztus végéig tart a „strandirodalom" szezonja, szeptembertől tankönyvekre költünk. Ezen a nyáron a legtöbb szegedi az Afrikai szeretőket és Paulo Coelho könyveit vásárolta meg. Népszerű volt a fitneszmester, Norbi zsebkönyve is.
Romantika, gyilkosság, utazás, fogyás – ezek a nyár kedvenc könyvtémái. Sokan ilyenkor pótolják az egész éves lemaradást, mások csak kikapcsolódni szeretnének.

– A tavaszi könyvhétre a kiadók megjelentették a szépirodalmi regényeket, nyáron viszont a krimik, lektűrök, romantikus irodalom kerül előtérbe – mondta Molnár Imréné, a Fókusz könyváruház üzletvezetője. A legtöbb szegedi olvasó Paulo Coelho könyveit – A Zahír, A zarándoklat, Az alkimista – és Méhes György regényeit – Kolozsvári milliomosok, Bizalmas jelentés egy fiatalemberről – vitte magával nyaralni. Továbbra is népszerű a Da Vinci-kód, és a kék szemű gésa emlékirataira is még mindig sokan kíváncsiak.

Rövid szex egy maszáj harcossal, némi malária és szerelem. Esküvő a bozótosban, nászéjszaka csókok nélkül – a szegediek egy része ezen a nyáron élte át. Igaz, nem a valóságban, hanem Corinne Hofmann könyvét, az Afrikai szeretőket olvasva. A nyári slágerlista állandó tagjai idén is kedveltek voltak: Agatha Christie, Rejtő Jenő, Lőrinc L. László. A Fókuszban jól fogytak a gasztroregények is: Frances Mayes-től a Napsütötte Toscana, vagy Peter Kerr könyve, az Egy nyár Mallorcán. Aki ezeken meghízott, Norbi útmutatásai alapján lefogyhatott. A könyvesbolt adatai szerint a fitneszmester zsebkönyvét, a Norbi Update-et számos szegedi háztartásban beszerezték. A mű a Libri sikerlistáján – augusztus 7 és 13 között eladott példányok alapján – a kilencedik.

– A Libriben külön polcon kínáljuk a legkelendőbb sikerkönyveket. Köztük több olyan kötet van, amit strandirodalomnak hívhatunk. Az Afrikai szeretők szinte egész nyáron vezeti a népszerűségi listánkat, de nagyon sikeres Elizabeth Adler Toszkánai nyár című könyve is. Mindkettő egy izgalmas utazásról szól – magyarázta G. Ludányi Lilla, a könyvesbolt vezetője.

A mit olvasott a nyáron kérdésre a szegedi Varga Helga rövid monológgal válaszolt:
– Pálmafák, tenger, vagy csak a medence partja. A tény, hogy csak feküdni kell, önmagában is kellemes. Majd egy idő után unalmas. Ha nem jön a kaland a valóságban, hát olvasok róla. Idén Horvátországba Tisza Kata Revansát vittem. A ragasztó nem bírta a hőséget, szétolvadt a napon. A könyv lapjaira hullott. Lehet, hogy ezt a művet a kiadó nem a strandra szánta?

Molnár Imréné szerint a strandirodalom népszerűsége augusztus végéig tart. Ősszel eltemetjük a romantikát, és szunnyadnak a gyilkosságok is. Ekkor már tankönyveket és nyelvkönyveket vásárolunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsadzsa, tücsök és patkány a vadasparki etetőtálban

A selyemmajmok a legkényesebbek, a hiénák a „legigénytelenebbek" a Szegedi Vadasparkban… Tovább olvasom