Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Romok között sétálhatunk a ligetben

Szeged - Sétáltunk, leltárt készítettünk: mit kellene azért tenni, hogy visszanyerje az újszegedi Erzsébet liget múlt századbeli pihenőpark funkcióját. Most még Janus-arcú a 20 hektáros terület: néhol rendezett, máshol elhanyagolt. A szegedi önkormányzat például az egykori vidámpark helyére kerékpáros szabadidőközpontot tervez.
„Marihuánaosztásra kijelölt hely" – valaki ezt a feliratot festette az újszegedi liget Liszt Ferenc sétányán álló, egykor dohányt és cukorkát árusító pavilon falára. Az apró házikó ajtaját évekkel ezelőtt betörték, belsejét szeméttel teleszórták, faszerkezetes tetejét fölgyújtották. Az építmény régóta az enyészeté.

Egyórás sétánkon körbejártuk a legtöbb szegedi által csak május elsején és a grillfesztiválon látogatott 20 hektáros Erzsébet ligetet. Leltárt készítettünk arról, min kellene változtatni, hogy Szeged legnagyobb zöldterülete ismét régi fényében pompázzon.

– Jók ezek az ösvények, csak félünk végigmenni rajtuk – mondta Csonka Veronika, aki kutyáját sétáltatta a ligetben. A Vedres utcában lakó fiatal nő elégedett a környezettel, annak ellenére, hogy a panelsor felől még nappal sem merne átvágni a bozótos részen. Az ösvényen mi az egykori Vigadóig jutunk. A hajdan neves vendéglőt még a kilencvenes évek elején bezárták, 2000-ben pedig egy hajléktalan felgyújtotta. Tulajdonosa évekkel ezelőtt megpróbálta eladni az önkormányzatnak az épületet, de irreálisan magas árat – állítólag 100 millió forintot – kért érte. A romos épületről nehéz elképzelni, hogy a mostani 40–50 évesek még buliztak itt. A téglatörmeléken egy piros mázas edény, körülötte szeméttenger. Omladozó falak, itt-ott kiálló rozsdás vaskorlátok. Jegyzetfüzet elő. A lista első pontja: az egykori diszkó felújítása vagy teljes eltüntetése.

Szemét és pusztulás – nem nyújt víg látványt a mai Vigadó. Fotó: Segesvári Csaba
Szemét és pusztulás – nem nyújt víg látványt a mai Vigadó.
Fotó: Segesvári Csaba

Talán szép időben még használja valaki a girbegurba felületű aszfaltozott focipályát. Tegnap azonban csak egy szétszakadt labda árválkodott a drótkerítésre akasztva. Listánkon a második: a focipálya – újrabetonozva és egy kosárpalánkkal kiegészítve micsoda meccseket lehetne itt játszani!
Az egykori vidámpark területe 1964-től 1992-ig gyerekzsivajtól volt hangos. A 90-es években biliárdozni és bowlingozni jártak ide a fiatalok, de 2001-ben ezeket az épületeket is felszámolták. Mára újra a fiataloké a terep: görkorisok, BMX-esek és deszkások törzshelye.

A sétány másik oldalán kikapcsolódást kínál tavasztól őszig az egyetem teniszpályája. Itt az újszegedi szabadtéri színpad, amely a 70-es évektől kezdve egészen 1991-ig kertmoziként működött. Az 1500 férőhelyes komplexum üzemeltetője a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.

– Az elmúlt négy évadban rendszeresen rendeztünk újszegedre előadásokat – nyilatkozta Bátyai Edina igazgató. – Szinte mindig 90 százalékos a kihasználtsága. Szeretnek oda járni az emberek.

Fénykorában a Vigadó kerthelyisége, terasza a szegediek kedvelt találkahelye volt. Fotó: Somogyi-könyvtár, helyismereti gyűjtemény
Fénykorában a Vigadó kerthelyisége, terasza a szegediek kedvelt találkahelye volt.
Fotó: Somogyi-könyvtár, helyismereti gyűjtemény

Közpark

Most évente körülbelül 10 millió forintba kerül a liget karbantartása. Ennek többszörösét kellene rá költeni, ha az egész terület felújított pihenőparkként funkcionálna. A korszerűsítéshez 400–450 millió forintra lenne szükség. Futópálya és játszótér kialakítása, a fő sétány újratervezése is szerepel abban a komplex kertészeti tervben, amelyet a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. készíttetett az önkormányzatnak – árulta el Gila Csaba. A kht. közterület-fenntartási divízióvezetőjétől megtudtuk: a terv célja, hogy a liget visszanyerje a múlt századbeli közpark és pihenőpark funkcióját – a mai kornak megfelelő feltételekkel.

Biciklis centrum

Az egykori vidámpark helyén hamarosan kerékpáros szabadidőcentrumot hoznak létre – tudtuk meg Bánáti Antaltól, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatójától. A közel 100 milliós beruházáshoz az önkormányzat pályázaton nyert pénzt. A területen kerékpártároló, biciklikölcsönző és szerviz, valamint tusolóval fölszerelt pihenőház is működik majd. Így a jövőben a liget csücske a külföldi kerékpáros turizmus központja lehet.

Olvasóink írták

 • 5. smalltown 2009. március 26. 23:35
  „kar erte.....:(”
 • 4. Tonypilot 2009. március 26. 15:55
  „Emlékek...
  Beleborzongok!
  Kristály, Fortuna, Hat Kéz a fedett-nyitott teraszon!
  3,60 -as korsó sör az asztalon!
  Vidámpark,Óriáskerékkel ,Átfordulós hintával(százat fordultam!)
  Az első csókok,tapizás a bokrok között, és menekülés a mocsok Könkey elől!
  Nemcsak Marosi Peti nem nyitja már ki a Vigadót, de mi sem fiatalodunk már vissza...”
 • 3. joy 2009. március 26. 07:52
  „De szép is (rég is) volt, mikor a teraszon kikértük az 1m2 sört, és iszogattunk a Vigadó teraszán, miközben a Sárgaingesek játszottak!

  Nem tudom, va-e értelme annak a bicikliközpontnak?
  Sztem senki sem fog oda járni, főként nem a külföldi vendégek biciklit kölcsönözni! Annak a szállodák, autóparkolói mellett a helye!
  Kérdem én a városnokokat: Melyikőjük gyalogolna autóját védett parkolóban /1 szem parkolóház!!!/ hagyva át a fél városon, hogy biciklire pattanhasson?

  Sokkal több értelme lenne egy jobban kialakított görzenálnak ott, hogy hiperaktív tinijeink ne a város értékesebb építészeti alkotásait tegyék tönkre!

  Menjenek már ki olyan országokba /Belgium, Hollandia/, ahol nagy hagyománya, és gyakorlata van a biciklizésnek!
  Ne íróasztal mögött tespedve álmodjanak sokkkkkmillióért haszonzalan valamit!”
 • 2. waterbear 2009. március 25. 23:38
  „Szeged egyik ékszere volt valaha a Vigadóval a Vidám Parkkal és a Kert mozival együtt... ma meg már annyit sem költenek rá éves szinten, mint egy Etelka sori magán garázs megvásárlására az Önkormányzat...”
 • 1. StatusQuo 2009. március 25. 19:36
  „A beteg öreg és ÉLETVESZÉLYESSÉ vált fákról egy szó sem esik.Pedig van és csak az elkövetkező tragédiáig vár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: vége a járványnak

Szeged - A régiós influenzafigyelő szolgálat adatai szerint a dél-alföldi térségben a… Tovább olvasom