Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Romokban a hazai CD- és DVD-kiadás

Szeged - 50 ezer helyett ma már 7500 eladott lemez elég ahhoz, hogy egy zenei albumból aranylemez legyen. „Ez a drámai példányszámcsökkenés egyértelműen a fájlcserélés tragikus következménye" – magyarázta Ákos, hazánk egyik legnépszerűbb énekese.
Egyre kevesebben vásárolnak maguknak műsoros CD-t: a zenekarok vagy előadók új albumai néhány napon belül, kifogástalan minőségben jelennek meg a különböző fájlcserélő portálokon, azaz a hubokon. Egy nagy sebességű internetkapcsolat mellett nagyjából 2 perc alatt jön le egy egész album: 1 óra alatt így 30 lemezt lehet letölteni; az üzletben ezekért minimum 100 ezer forintot kellene otthagyni.

– Szerencsére a közönségünk ad magára, többnyire szereti eredetiben megvásárolni a kiadványainkat, ami óriási dolog. Amikor belekezdtem a műfajba, nem volt ritka a százezres eladott példányszám sem. A gyűjteményemben van 50, 30 és 20 ezer példány után járó aranylemez; az utóbbi időkben 7500 eladott album után jár az arany minősítés. Ez a drámai példányszámcsökkenés egyértelműen a fájlcserélés tragikus következménye – magyarázta Ákos. Magyarország egyik legnépszerűbb előadója szerint nem csoda, ha sok zenész úgy gondolja, hogy nem érdemes annyi energiát rászánni a produkcióra, mint korábban.

Ákos szerint aki ad magára, az megvásárolja az eredeti kiadványt. Fotó: Karnok Csaba
Ákos szerint aki ad magára, az megvásárolja az eredeti kiadványt.
Fotó: Karnok Csaba

– Igyekszem olyan kiadványokat csinálni, amelyeket érdemes eredetiben birtokolni. Egyedi tervezésű, szép borítókra törekszünk, nem spórolunk a nyomdán. Új formátumokkal próbálkozunk, mint például a kétoldalas korong, a DualDisc, de mi adtuk ki az első magyar zenei blu-rayt is – mesélte az 1980-as évek végétől a hazai zenei életben jelenlévő énekes.

Kevés ügyről szerez tudomást a rendőrség

A rendőrséghez illegális letöltésekkel kapcsolatban a legritkább esetben fordulnak az emberek. – Ha otthoni használatra tölt le az ember egy albumot, az nem számít bűncselekménynek. Ha azonban kiírja CD-re, vagy feltölti valahova, az már bűncselekménynek számít. Általában más ügyek kapcsán jutunk el az ilyen esetekhez. Kizárólag emiatt ritkán szólnak a rendőrségnek – mondta lapunknak Szenti Szabolcs főhadnagy.

– A napokban kaptam egy rajongói e-mailt, amelyben az ifjú levélíró felsorolja, hogy melyik számaimat küldjem el neki. Lassan felnő egy generáció, amelyik el se tudja képzelni, hogy a dal nem a réten terem, hanem sok ember odaadó munkájaként jön létre, és ára van. A mobilszolgáltatónak fizet, a net pénzbe kerül, csak épp a tartalom legyen ingyen. Ma ez a bizarr realitás – fogalmazott Ákos.

– A jogszerű internetes zeneszolgáltatások kialakulását szeretném előmozdítani úgy, hogy a szerzők is méltányos összeghez jussanak munkájukért – mondta lapunknak Tóth Péter Benjámin. Az Artisjus – a zeneszerzők és szövegírók jogkezelő egyesülete – stratégiai és kommunikációs igazgatója szerint ez a jelen körülmények között nehéz feladat, mert egy tipikus „22-es csapdája" szituációba került a világ.

– A legális internetes zenei és filmes szolgáltatások nem tudnak megerősödni, mert a fogyasztók tömegesen illegális forrásokból elégítik ki zenei és filmes igényeiket. Az illegális tárhelyek ellen viszont nem lehet elég hatékonyan fellépni, ha nincs megfelelő legális alternatíva, ami a fogyasztói igényeket azonnal képes átcsatornázni. A még romjaiban működő CD- és DVD-kiadást nem tekinthetjük ilyennek, hiszen a fogyasztói szokások radikálisan megváltoztak. Az Artisjus egyedül nem tudja megváltoztatni a helyzetet – magyarázta.

ProArt szövetség: főleg figyelmeztettek

A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért 5 éves fennállása óta több eljárást kezdeményezett engedély nélkül, vagyis jogsértő módon működő fájlmegosztó hálózatok üzemeltetői, illetve olyan felhasználói ellen, akik engedély nélkül tettek elérhetővé védett szerzői tartalmakat. Az eljárások közül a legtöbb az úgynevezett értesítési és eltávolítási eljárás volt, amelynek célja a jogsértő állapot megszüntetése a hatóságok közreműködése nélkül, illetve a felhasználók felvilágosítása arról, hogy nem megfelelően tevékenykednek, és kihez kell fordulni a jogszerű szolgáltatáshoz szükséges engedélyek beszerzése ügyében – mondta Horváth Péter ProArt-igazgató.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. exchange 2010. június 16. 13:37
  „Adják olcsóbban és ne 4-5000 legyen egy CD ára és akkor mindjárt többen veszik meg. Sőt én még a üres többször írható DVD árát is sokallom (400-500 ft közt van Makón)”
 • 64. Naca 2010. június 16. 13:06
  „Szeretnék látni egy tételes kimutatást, hogy egy cd ára mit is tartalmaz pontosan. Az utolsó fillérig. Mert szerintem az előadó juttatása a legkevesebb belőle! Amúgy megint a tipikus eset, szegények vagyunk, a bárhogy is szeretnék igényes kultúrát, a haviból nemigen telik rá.”
 • 63. Larsson 2010. június 16. 09:42
  „Ezért jobb külföldről megvenni, újonnan Ł10+posta bármelyik lemez, amit a médiában 5-6-ért árulnak... Szakadjanak meg a magyar kiadók és kereskedők. Konkrét példám is van, az emi egy cd-t 1440-ért ad el a boltnak, akik között a pofátlanabbja kirakja 5000-ért, a kevésbé pofátlan 3000-ért. De értem én, a médiának is drága a fenntartása meg a 6x ember fizetése... :(”
 • 62. Franziee 2010. június 16. 08:58
  „Én biztosan adnék hetente mondjuk 7-800 forintot 1 cédéért, ami akár havi 2-3 ezer. Ami = egy occó cédé árával. Viszont nem adok 1 db cédéért 2-3 ezer forintot sosem.
  A nagypajeszúak régen kitalálták, hogy sok kicsi sokra megy (kleine Fische=gute Fische)”
 • 61. joy 2010. június 16. 07:45
  „A franc fizet 3-6e HuF-ot egy cd-ért!”
 • 60. MD2009 2010. június 16. 06:20
  „Bizony, bizony, sírás-rívás helyett el kellene gondolkodni, hogy ha az USA-ban egy vadiúj Madonna CD 9 USD-ért kerül utcára, az nálunk miért 4.800 Ft ???!!! (Mondhattam volna bárkit Madonna helyett) Sok naplopó, semmirekellő, tolvaj szed le brutális pénzeket a CD kiadásokon. Ezek után nyílván marad a külföldről rendelés, vagy a letöltés. Miért kell ezen csodálkozni ?”
 • 59. Pengemester 2010. június 16. 05:12
  „Ákos a saját lemezeit önmaga adja ki,köztudott dolog,hogy Falcon Records a kiadója neve. Az egy dolog,hogy megköti a szerződést valamelyik terjesztővel (szerintem a CLS lesz az) ,aztán nincs vele gondja. Mindazonáltal az egész dologban az állam,és a kiskereskedelem a legnagyobb maffiózó,hiszen ha 2000 forintért kerül az üzletbe a kiadvány,arra rájön a bolt árrése (minimum 30%) és az ÁFA. Ez1250 forinttal drágítja meg a kiadványt,ami egy kétezres tételnél már egyáltalán nem jelentéktelen arány. Mindazonáltal épp az ún. "nagy sztárok" azok,akiknek például az első dolguk,hogy egy saját stúdiót összehozzanak,egészen más úgy kiadni valamit,hogy fizetni kell az ott eltöltött időért,netán ez a befektetés hoz is vissza valamennyit.
  Az előttem szólók már nagyjából kivesézték a témát,sokat hozzátenni nem lehet. Az biztos,hogy párás tekintettel néz vissza mindenki a boldog,korai nyolcvanas évekre,amikor száz forint volt egy hazai LP fogyasztói ára,az akkori hatezer forint körüli keresetekhez képest nem volt ám nagy truváj az az összeg,arányaiban érdemes összehasonlítani a mostani adatokkal. Izgalmas dolgok ezek,na...az elektronikus hangszereket leszámítva még azt sem mondanám,hogy akkora fejlődés volt,annyi új instrumentum jelent meg (A Délvilág koncerten Ákos is egy Fender Telecasteren nyomta,amit 1951. óta gyártanak :-) )
  Ott a gond ezeken felül,hogy kis túlzással,az nem alapít lemezkiadót,aki nem akar,továbbá a vérgagyi bazári majomnak beállított Bikicsunáj emberkékkel butítják a népet.”
 • 58. Pinaman 2010. június 16. 03:32
  „Hat egy Akosh cdejert 2 forintot se adnek nem hogy azzal terheljem a draga netem et hogy letoccsem. Oszt meg itt csudakozik. Inkabb egy uveg almabor meg egy jo kis mulatos kazi., na az megeri az occaz forintot”
 • 57. THE 2010. június 15. 23:44
  „Rengeteg a megélhetési zenész, ezeket kár is hallgatni. De ha valami megtetszik, azt úgyis megveszem a boltban. Kivéve amiket a szegedi rádiók játszanak naponta végtelenszer orrvérzésig, valamint a kivánságműsorokban még ugyanennyiszer azokat biztos nem fogom. Kb egy kezemen meg tudom számolni, hány magyar zenész van, aki valami eladható értéket is képvisel.”
 • 56. gondolat1234 2010. június 15. 22:48
  „Otaku: nem tudom ezt a hozzászólást miért kifejezetten Ákosnak címezted ? Bár manapság ő is kevesebb albumot ad el, mint tíz éve, de nincsenek gondjai: Lemezei fogynak, az élő ! koncertek, mind teltházasak.
  A műanyag sztárokról meg nem ő tehet. Évekkel ezelőtt még keményen szembe ment mindenkivel, ma már szerintem beleunt és inkább csak magával törődik.
  Az meg hogy egy műanyag sztár lemezét megvedd és elmenj a koncertjére, senki sem kényszerít. A mai magyar zenei felhozatalból már senkit se ismerek... pl mondogatnak valakit SP-t, de hogy ki a franc az... szerintem jobb is nem tudni.”
 • 55. core2 2010. június 15. 22:17
  „Bocs!

  limewire”
 • 54. core2 2010. június 15. 22:13
  „Éljen az utorrent +The pirate Bay !!

  Öt ezerért!! Hagyjuk már!!”
 • 53. QM 2010. június 15. 22:09
  „szilmaril2 ... nagytecsóban volt, amikor az akció kezdődött aznap reggel 8-kor mentem (moziban is voltam 2x, mert nekem tetszett) 1200-kor alsóvároson is volt még 5 db.”
 • 52. Otaku 2010. június 15. 21:39
  „Szem nem marad szárazon.

  Kedves Ákos,

  a zeneipar bebetonozott mummutjai ugyanígy sírtak, amikor a rádió megjelent.
  Aztán a kétkazettás magnó.
  Aztán, amikor CD is, végképp kitört az ajvékolás.

  MIért? Meg sosem értették meg a technika és a felhasználói igények változását, makacsul ragaszkodtak az őskori módszerekhez.

  Majd csak megtaláljátok annak a módját, hogy a vásárló KÉNYELMESEN hozzáférhessen az őt érdedklő zenékhez/filmekhez REÁLIS áron?

  iTunes mond valamit? Na, hegesszetek le vmi hasonlót, oszt pofa súlyba.

  (ja, hogy minőséget is kellene gyártani, nem ezt a sok sz.ros műanyag sztárt?
  kérem felsorolni mindama mai gigasztárokat, akik dalait egy köv. nemzedék is fújni fogja)”
 • 51. morci 2010. június 15. 21:39
  „én az igazi magyar zenei előadóknak a sokszori élőzenei fellépést ajánlanám,elfogadható összegér....ez is hoz a konyhára,igaz a CD-ket eladni könnyebb munka,de ma mindenkinek meg kell harcolnia a pénzéért...nehezebb ma egy átlag embernek is megteremtenie mind azt amit 10éve megtudott,a "sztárokkal" miért lenne ez másképp???”
 • 50. gondolat1234 2010. június 15. 21:35
  „Azért az emberek ha nagyon akarják, tudnak áldozni zenére.
  Az élő koncerteket csak úgy nem lehet letölteni és ott a (külföldi) előadók elég magas árakat elkérnek egy jegyért, főleg a lemez árához képest. Ennek ellenére egy Metallicára vagy Depeche Mode-ra ma is pillanatok alatt megtellik a Puskás stadion. Egyszerűen szar a mai zene úgy ahogy van. Ingyen se kéne.
  Ezek a mai sztárocskák meg a koncertekből hogyan tartanák el magukat ? Élőben a büdös életben nem léptek még fel, hangszert csak fotón láttak, énekelni nem tudnak. A közönség meg erre egyáltalán nem vevő pénzért. Nagyon ingyen se, mert mikor van egy rendezvény, akkor egy Josh és Jutta produkcióra kb 3-400 ember kíváncsi. Az is csak azért, mert odatévedt...”
 • 49. flightmode 2010. június 15. 21:22
  „Témába vág: http://www.youtube.com/watch?v=1RJfdfeB-hE :)”
 • 48. utom 2010. június 15. 21:14
  „miért ne tölhetném le és irhatnám ki lemezre ? az is legális mert a szerzői jogdijat kifizettem mikor megvettem az üres lemezt! a zenei cd-ért én 500nál többet nem adok a film meg max 1000. még akkor is nagy valakinek a haszna, de biztos h minőségi zene nagyon kevés van ma kishazánkban.”
 • 47. jozko 2010. június 15. 20:54
  „Piac ez is, ahol a kereslet-kínálat "vastörvénye" uralkodik.”
 • 46. macb 2010. június 15. 20:34
  „Igen a mulatós "AZ IGÉNYTELENSÉG MAGASFOKA!!!" de te meg a műveletlenségé vagy apátfalvifaszagyerek.
  Legalább a témába vágót írnál, de te nem, káromkodsz mer reklámozol. Gratulálok. És még csodálkoznak az ilyenek mint te, hogy nem veszik a lemezüket. ;-)”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától felújítják a 3-as villamos vonalát

Tarjánból csak a Dugonics térig jár a 3-as villamos holnaptól őszig, egy irányban járható a Kálvária sugárút a nagykörúttól a Tisza Lajos körútig. Tovább olvasom