Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Rose, az örök túlélő

A Budapesti Kamaraszínház népszerű színésznője, Vári Éva hétfőn Martin Sherman Rose című világsikerű darabjával vendégszerepel a kisszínházban.
Fotó: DM/DV
Vári Éva az ősszel sikert aratott különleges hangulatú Edith Piaf-estjével Szegeden. A Budapesti Kamaraszínház népszerű színésznőjét, akit az Életképek című tévéfilmsorozatból is ismerhetnek a nézők, régen nem látott ünneplésben részesítette a kisszínház közönsége. Hétfőn este újabb izgalmas produkcióval vendégszerepel a Horváth Mihály utcai teátrumban: Martin Sherman világsikerű darabját, a Rose-t játssza.

Rose élete nem könnyű: egy elmaradott, poros orosz faluban születik, a varsói gettóban vészeli át a háborút, végigéli az Exodus utasainak kálváriáját, egy szerencsétlen férjjel kerül Amerikába, a fia Izraelbe költözik, végül magára marad. Rose szívós, bölcs asszony, aki tragikus sorsát csak erős élni akarásával és sajátos világlátásával, humorával tudja feldogozni. Ő az örök túlélő. Sherman darabja az asszony életén keresztül a 20. századról is beszél, amelyben minden megváltozott – kivéve az erőszakot. Iróniával, nevetve azonban a legsúlyosabb helyzet is könnyebben elviselhető.

A Rose először 1999-ben a londoni Royal National Theaterben került színre, zsúfolt házakat vonzott, majd a New York-i előadást is frenetikus siker fogadta. A Budapesti Kamaraszínház a szabadkai származású izraeli Ilan Eldad rendezésében Vári Éva címszereplésével mutatta be a darabot.
„Rose gazdag életét Sherman olyan humorral fűszerezve írta meg, mely megtanít a borzalmak elviselésére, és olyan legyőzhetetlen erőt ad, ami segít a szörnyűségek elfogadásában. Ennek az asszonynak van kritikája önmagával és környezetével szemben. Védekezésként próbálja kívülről szemlélni a tragédiát" – nyilatkozta a produkcióról a kivételes tehetségű színésznő, akit a szegedi közönség is a szívébe zárt, amikor Edith Piaf dalait énekelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszásban a reptérépítés

A csapadékos időjárás és a magas talajvíz miatt nem készül el határidőre, április 20-ára a szegedi… Tovább olvasom