Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Rossz időben olcsóbb a piac

Nemcsak a piacon, több városi üzletben is érdemes alkudozásba bocsátkoznunk az eladókkal. Van, ahol csak nagy tétel vásárlása esetén köttetik meg az üzlet, máshol elég lehet egy vágyakozó pillantás is az áhított darabra.
A ruhaboltban csak nagy tételnél áll az alku Fotó: Frank Yvette
A Cserepes soron ruhaneműket árusító Kovács Tibornét száz forinttal rövidítettük meg: bokszernadrágot árult nyolcszázötvenért, nyolcszázat ajánlottunk darabjáért. Igaz, kilátásba helyeztük, ennyiért kettőt is vennénk. Első szóra állt az üzlet. Utóbb kiderült, rámenősebbek is lehettünk volna. – A haszonba már belekalkuláltuk, hogy alkusznak az emberek, így az ötvenforintos engedmény nem számít soknak – mondta az eladó, de pénzünk egy részét visszaadni azért már nem akarta.

Az asszony hét éve árul a piacon, tapasztalata szerint az alkudozók száma csökken: hónap elején szinte kivétel nélkül annyiért viszik az árut,
Összefüggések

A Mars téri piac mindig is a nagy alkudozások színhelyének számított. Érdekes kettősségre akadtunk rá. Az eladó azt mondta, ha feltételezi vevőjéről, hogy rosszabb körülmények között élhet, az otthon kikalkuláltaknál eleve alacsonyabb árat mond neki. Kovács Valéria pedig a vevői oldalról jegyezte meg, ő annál a termelőnél soha nem áll le alkudozni, akiről lerí, nagy szüksége is lehet arra, hogy a napi pár kiló zöldségét jó áron adhassa el.  
amennyi a cédulán áll. Az időjárás is befolyásoló tényező: ha úgy esik az eső, mint tegnap délelőtt, az eladó is könnyebben enged az árból. Egyébként úgy véli, túl büszkék az emberek manapság ahhoz, hogy alkudozásba bocsátkozzanak. Nem így Takács Nikoletta, aki őszi ruhakollekcióját frissítette fel a bódék között. – Nagymamámmal kiskoromban sokat piacoztam, akinek jelszava az volt: „minél többet, minél olcsóbban" – mondta a lány, majd büszkén újságolta, az alkudozás tudományát ő is magába szívta. – Az eredeti árnál nagyjából kétezer forinttal fizettem kevesebbet – büszkélkedett.

Ruhaneműre alkudni nemcsak itt, hanem az egyik elegáns Kárász utcai üzletben és a Contex boltjaiban is lehet. Utóbbinál csak nagy tétel vásárlása esetén érdemes alkuba bocsátkozni (ötvenezer forint felett tíz százalékot enyhül az eladók szíve), előbbinél elegendő néhány vágyakozó tekintet a kinézett kabátra vagy farmernadrágra. Az üzlet kirakatában egyébként sokáig olvasható volt az „itt alkudni is lehet" felirat. A tábla ugyan eltűnt, de egy-egy drágább darabot akár ezer forinttal olcsóbban is megkaphat a vásárló, ha az eladó úgy látja, az illető ekkora kedvezménnyel biztosan elvinné a kinézett darabot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üvegzsebű képviselők

Oláh János, Szentgyörgyi Pál, Póda Jenő és Pintér Ferenc a legvagyonosabb képviselő a szegedi… Tovább olvasom