Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Rosszabbul járnak, akik jövőre mennek nyugdíjba

Átlagosan nyolc százalékkal csökken azoknak a nyugellátása, akik 2008-tól készülnek nyugdíjba menni. A változás egyik legfontosabb oka, hogy a nyugdíj összegének megállapításakor az eddigiekhez képest más jövedelmi adatokat vesznek figyelembe.
Számítások szerint mintegy nyolc százalékkal alacsonyabb ellátásra számíthatnak azok, akik jövőre mennek nyugdíjba: havonta annyi pénzt veszítenek el, mint amekkora a 13. havi nyugdíjuk arányos része. Egy százezer forintos nyugdíjból valószínűleg csak 92 ezer forint marad.

Elmenekültek a rendőrök

Míg 2006-ban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állományának 2,5 százaléka, 29 tiszt és tiszthelyettes vonult nyugdíjba, addig idén ..... Aki elérte a 25 éves szolgálati időt, kérhette a nyugdíjazást. Számítások szerint 30-50 ezer forinttal nagyobb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik 2008-tól érik el a nyugdíjkorhatárt. A fegyveres testületekben dolgozók szolgálati nyugdíjának megállapítására egyébként más szabályok vonatkoznak. Információink szerint a számításnál az utolsó év jövedelmét veszik alapul az összes jutalommal, kitüntetésért kapott pénzösszeggel együtt.

A csökkenés oka a nyugdíj-megállapítás szabályainak változása: a figyelembe vehető kereseteket, jövedelmeket csökkentik a személyi jövedelemadón túl a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékkal, valamint a vállalkozói járulékkal. Leegyszerűsítve, az eddigi bruttó jövedelem helyett a nettóból számítják ki nyugdíjakat. Farkas Gusztáv, a nyugdíjbiztosítási igazgatóság főosztályvezetője elmagyarázta, az szja-t már eddig is levonták a bruttóból, és a kapott összegből számították ki a járandóságot. Jövőre tovább nettósítanak a járadékok levonásával, a 2006. évi CVI. törvény betűi szerint. Arra a kérdésre, rohamozzák-e az igazgatóságot azok, akik gyorsan, még a változások előtt szeretnének nyugdíjba menni, azt a választ kaptuk: nem, hiszen már nincs is rá idő. Akinek lehetősége volt rá, hogy nyugállományba vonuljon, már korábban elkezdte intézni az ügyeit.

Újdonság lesz az is, hogy a 2008. január 1-jétől kezdődő időszakban megállapítandó saját jogú nyugdíjakat már a „teljes valorizáció" alapján kalkulálják. Vagyis a nyugdíjazásig elért keresetek átlagát veszik, úgy, hogy a régebbi, alacsonyabb jövedelmeket aktualizálják, azaz valorizálják. Ez eddig a nyugdíjba vonulást megelőző három év előtti jövedelmekre vonatkozott, míg az új szabályozás szerint ez 2008-tól teljes körű lesz, azaz a nyugdíj megállapítását megelőző évig tart majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom