Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Röszkei terrorper: új eljárás indul

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet azzal, hogy az új eljárást egy másik bírói tanácsnak kell lefolytatnia. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, ha megbízzák, akkor az új eljárásban is vállalja Ahmed H. védelmét.
Új eljárás indul a röszkei terrorperben terrorcselekménnyel megvádolt szír férfi, Ahmed H. ügyében, akit a Szegedi Törvényszék tíz év fegyházra ítélt, és örökre kiutasította Magyarországról. A perben azzal vádolják a negyvenéves szír férfit, hogy 2015. szeptember 16-án Röszkén a határzárat védő rendőröket kővel megdobáló, a kerítést kinyitó tömeget irányította, amellyel az államot képviselő szervezetet erőszakkal kényszerítette, ezzel a büntető törvénykönyv szerint terrorcselekményt hajtott végre.

– A bíróság szabadon dönthet, hogy mely bizonyítékot emeli be az eljárásba, és melyiket nem, de ezt indokolnia kell – Mezőlaki Erik, a Szegedi Ítélőtábla tanácsának elnöke szerint az elsőfokú bíróság ítéletében ugyan helyesen állapította meg a tényállást, de nem kellőképpen indokolta azt. A bíró szerint a tanúk időnként ellentmondtak egymásnak, illetve az sem nyert pontos bizonyítást, hogy a vádlottat a tömeg valóban vezetőjének tekintette-e. Összességében azt állapította meg a Szegedi Ítélőtábla, hogy az elsőfokú bíróság ugyan beszerzett minden bizonyítékot, de nem mindegyiket vizsgálta meg kellő alapossággal.

– Nem mindegy, hogy mit jelent a felvételeken látható két ujj – Bárándy Péter, Ahmed H. védője szerint jelenthette a két órát is, amivel néhány vallomás alapján a rendőröknek adott kétórás ultimátumot a vádlott, ugyanakkor a béke, a győzelem jelképe is lehetett. Az egykori igazságügyi miniszter apró, de fontos dolgokat emelt ki az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletéből, amivel azt próbálta alátámasztani, hogy nem vizsgálták meg alaposan a bizonyítékokat. Az ügyvéd azt sem értette, hogyan került az ítéletbe a Korán emlegetése. Bárándy az ítélet teljes megalapozatlanságának megállapítását kérte.

Az ügyész szerint azonban az elsőfokú ítélet megalapozatlanságát legfeljebb részlegesen lehet megállapítani, ezért kitartott indítványa mellett, amelyben az elsőfokú ítélet súlyosítását kérte.

A bírói tanács ítélete szerint új eljárás indul a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyében, amelyet egy másik bírói tanácsnak kell majd lefolytatnia. A szír férfi, aki 2015 októbere óta előzetes letartóztatásban van, továbbra is börtönben marad. A tömegzavargásban való részvétel miatt is volt egy per, ebben a vádlott férfi édesanyját is bíróság elé állították. Végül az asszony és kilenc társa perében a jogerős ítéletet végrehajtották, egy kivétellel ők már szabadok.
A Szegedi Törvényszék első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit a 2015-ös röszkei tömegzavargással kapcsolatban még 2016 novemberében. Ahmed H.-t azzal vádolja a magyar bíróság, hogy a két évvel ezelőtt a röszke–horgosi határátkelőn, a rendőrök és a menekültek csoportjai között kialakult konfliktusban irányító szerepe volt. A menekültek kővel dobálták a rendőröket, a rendőrök gázspray-vel és vízágyúkkal próbálták visszatartani a tömeget. A zendülés után a helyszínen kiemeltek a tömegből tíz személyt, akiket a zendülésben való aktív részvétellel vádoltak, az ő ügyüket már lezárták. Ahmed H.-t Győrben fogták el a hatóságok. Az első fokút ítélet után Pesten is tüntettek mellette, és az amerikai külügyminisztérium rövid közleményt adott ki - aggasztónak találta a döntést.

Korábbi cikkeink a témában itt>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszáz átlagos méretű háztartás éves energiaszükségletét képes biztosítani

Ötszáz átlagos méretű háztartás éves energiaszükségletét képes biztosítani
Június elsejétől ketyeg az a 25 év, amíg az állam támogatott áron köteles átvenni Szeged most átadott első napelemparkjának elektromos áramát. Tovább olvasom