Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Röszkén, Schengen előtt

Takács Albert részvételével tartottak tegnap sajtótájékoztatót a schengeni csatlakozásról és a rendőrség-határőrség integrációjáról Röszkén.
Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta, a határőrség-rendőrség integrációja jól halad, a schengeni felkészülésben pedig a csatlakozásra váró tagok közül Magyarország az első helyek egyikén van. Ezt azzal támasztotta alá, hogy néhány héttel ezelőtt a magyar rendszer alkalmas volt arra, hogy schengeni központi adatokat az országba behozzon, illetve a nemzeti adatbázis adatait kijutassa a schengeni központba.

– A határőrség és az integrált rendőrség kész az EU-s tagság küszöbén jelenleg még nem álló országokkal való együttműködésre, ami az unió egész biztonságát megnöveli – jelentette ki Takács Albert. Az egybeolvadás költségeiről – többek között új épületeket kell felhúzni, néhány régit pedig lebontani – elmondta, hogy ez nem jár majd olyan pénzügyi veszteséggel, amely akár a rendőrséget, akár a határőrséget közvetlenül terhelné. Az új testület számát 45 ezer főre tervezik – létszámleépítésre a miniszter szerint nem kell számítani.

Takács Albert lapunknak elmondta, az integrációban nagy lehetőséget lát: más felelősségi, irányítási, képzési és kiválasztási rendszerrel működhet a rendőrség. A fegyveres testületekbe való bekerülés esetleges szigorításával kapcsolatban megjegyezte, ez az integráció nélkül is bekövetkezne, hiszen nagy súlyt kell fektetni arra, hogy a rendvédelmi szervek személyi állománya megbízható kiválasztáson menjen keresztül.

– A kiválasztási teszteket, módszereket időről időre felül kell vizsgálni – vélekedett. Hogy eljött-e erre az idő? – Mindenfajta ilyen kezdeményezést támogatni fogok. Közös célunk, hogy közbizalmat élvező, szolgáltató, felelősségteljes rendőrség működjön az országban. Ez elsősorban a személyzeti állományon múlik – mondta a miniszter.

A kiskunhalasi és az orosházi igazgatóságok jövőjével kapcsolatban elmondta: azok a megyei főkapitányságokhoz tartoznak majd. A dél-alföldi régió és a hármas határ tekintetében a határon túli együttműködés további elmélyítésének szükségességét jelölte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József síremlékét

Többszáz tisztelője jelenlétében felavatták a tavaly októberben elhunyt Kossuth-díjas basszista… Tovább olvasom