Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Röszkénél pezsgővel köszöntöttek az első nem uniós belépőt

Röszke - Éjfél óta ellenőrzés nélkül lehet áthajtani itthonról Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé, mivel Magyarország is a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált. Röszkénél pezsgővel köszöntötték a schengeni övezetbe elsőként belépő nem uniós állampolgárt.
Röszkénél emléklappal és pezsgővel köszöntötték az első nem uniós állampolgárt, aki elsőként lépett be a kibővített schengeni övezetbe. Az újvidéki nő budapesti barátjával a karácsonyi ünnepekre érkezett Magyarországra. A szerb-magyar határon nem nyitották meg az átkelőket, hanem szigorították az ellenőrzést, de a Határőrség ígéri: az utasoknak emiatt nem kell a szokottnál többet várakozniuk.

Több száz meghívott, köztük politikusok, polgármesterek, határőrök ünnepelték csütörtök éjfélkor Hegyeshalomnál a schengeni határnyitást. A legnagyobb nyugati határátkelő utolsó sorompóját Göncz Kinga külügy- valamint Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter segítségével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerelte le. Ezután bezárták a szolgálati helyet, melynek kulcsát az útlevélkezelők átadták Béndek Józsefnek, a Határőrség országos parancsnokának. A több száz résztvevő később emléktáblát avatott fel a Határkőnél, végül ünnepélyesen levonták a Határőrség zászlaját.

Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a szlovákiai Kassa megye elnökei közösen bontották el éjfélkor a határt jelképező sorompót a Borsod megyei Tornyosnémetinél. A szétfűrészelt sorompó darabjait szuvenírként hamar széthordta a többszáz fős közönség. Ezután magyar oldalról egy boroshordót, szlovák oldalról pedig egy sörös hordót vittek át lovas kocsival. A hordókat később csapra verték. Csütörtök kora este 18 szlovák és magyar határmenti település polgármesterei együttműködési megállapodást írtak alá. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy közösen adnak be uniós pályázatokat, gazdasági és kulturális együttműködésről is döntöttek.

Éjfélkor a 100 km hosszú magyar-szlovén határon is megszűnt az ellenőrzés. A Zala megyei Rédicsen a Mura-vidéki magyar közösségek szerveztek ünnepséget. Tűzijátékkal, tábortűzzel és utcabállal ünnepelték a határnyitást. Éjfélkor a határőrök leszerelték a táblákat és a sorompókat, ezzel hivatalosan is megszűnt a rédicsi határátkelő. A határnyitásnak egy kettéhasított fát ábrázoló festménnyel állítottak emléket az ünneplők. Éjfélkor a kép két felét összekötötték. Remélhetőleg örökre - mondta Stokker Sándor, Rédics polgármestere. A hivatalos ünnepi rendezvény itt péntek délben kezdődik egyébként, többek között Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének részvételével.

Éjfélkor megnyíltak a határok a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonalain is. Már nem ellenőrzik az útleveleket a sopron és a szentgotthári állomáson, valamint Fertőszentmiklós és Pamhagen között. A határnyitás lehetővé tette azt is, hogy a GYSEV osztrák partnerével, az ÖBB-vel napi egy vonatpárt indítson Fehring állomásra. Ezzel megteremtik a vasúti összeköttetést Stájerország, Nyugat-Magyarország és Burgenland között - olvasható a GYSEV közleményében.

A magyar-román határszakaszon nem változik az ellenőrzés és a beléptetés rendje péntektől - mondta Kunos Gyula, az Orosházi Harárőrigazgatóság sajtószóvivője. Az érintett határátkelőkön marad az egykapus beléptetési rendszer, a zöldhatáron pedig a szigorú ellenőrzés.

Olvasóink írták

  • 3. herGott 2007. december 21. 18:58
    „Jajj de jó! De kinek is? A luxus autóikon száguldozó politikai elitnek vagy a"veszteséges vállalkozóknak "?Akik Bécsbe járnak vásárolni és mehetnek útlevél és megállás nélkül .Az átlag magyar is megy útlevél nélkül egészen a Tescoig, ott megáll és vesz csirkefarhátat.Schengeni határnyitásból pedig azt érezzük majd,hogy könnyebben eljutnak hozzánk a bűnözők és könnyebben el is tűnnek.”
  • 2. Imre 2007. december 21. 15:55
    „Ha nem is akkora öröm, mint volt az NDK-sok előtt, de bennem valahol a mélyben valami megrendült. Egyébként - mint a tévé közvetítésben láthattuk, Gyurcsány Ferenc is csak a "segítettek" között volt. A határőr főtiszt csavarozta le a sorompókart, amely - azonnal megjelölve - múzeumi tárgy lett.”
  • 1. czegus 2007. december 21. 11:20
    „Örülünk, örülünk, de ez már nem akkora öröm, mint annak idején az NDK-ások előtt megnyílt határsorompók. Annak idején, amikor a belga francia határon csak néztünk, hát nincs itt senki, nem kér el tőlünk útlevelet. Mert én kelelet Berlinből, igaz a tranzit úton át- mehettem nyugat Berlinbe, hát az élmény volt. Szívesen lettem volna a mostaniünneplők között, de majd egyszer Szabadkánál ott lehetek. Szép napot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a szegedi Indóház tér

Szeged - Városkapu a szegedi vasútállomás előtti Indóház tér. A nagyvárosi tömegközlekedési nagyprojekt részeként a csomópont, de az egész tér is megújul. Tovább olvasom