Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Rovargyilkos húsevők a füvészkertben

Húsevő növényekből álló kiállítás és vásár nyílt erre a hétvégére az újszegedi füvészkertben. Az ártatlannak tűnő rafinált növények többnyire rovarokon élnek, de "vegaként" is jól elvannak, ha nem kapnak húst.
Kancsóka a füvészkerti kiállításon (Fotó: Frank Yvette)
A Füvészkert tava mellett több család és kisebb-nagyobb csoport érdeklődött a fura jószágok iránt szombat délután. Egy Pest-környéki településen húsevő növény-klubot működtető Miszkuly Sándor és „szaktársa" hozta el Szegedre a nem mindennapi élőlényeket.

– Ezt hogyan kell gondozni? – kérdezte egy fiatalember, aki egy hízóka-félét választott a standon lévő növényekből. A most csupán négy-öt centi átmérőjű, húsos, világoszöld levelű növényke a savanyú, tőzeges talajt kedveli, és nem árt neki, ha ujjnyi vastagon áll alatta a víz az otthoni cserépben. Az ártatlannak látszó hízóka szó szerint ragadozó, ugyanis levelére ráragadnak a kisebb rovarok, amelyek rögtön masszív „enzim-zuhanyt" kapnak, és napokon belül megemésztődnek. A hízókák családjának némelyik tagja egyébként Erdély és a Bodrogzug lápos területein is megtalálható – igaz, elég ritkán, így természetesen védettek is.


Pünkösdkor még több húsevő

A húsevő növények kiállítása és vására vasárnap délután hatig látogatható a füvészkertben. A megvásárolható növények árai hatszáz és kétezer forint között mozognak. Információink szerint legközelebb pünkösd körül látható majd itt egy nagyobb húsevő-kolónia, amit eredeti élőhelyükhöz hasonlóan a füvészkert tavának egyik szigetecskéjére telepítenek ki egy hétre.

Asztalszomszédja, a rafináltan „dolgozó" Vénusz légycsapója kagylóhoz hasonlóan néz ki. Ha egy rovar a levél érzékelő-szőreihez legalább kétszer hozzáér, a „kagylóhéj" rácsukódik: minél jobban fészkelődik, hogy szabaduljon, annál szorosabbra – légmentesre – zárul „koporsója" fedele.

Sisák Ferenc és családja hosszasan vizsgálta a kiállított növényeket, majd több fajból is választottak. A becsomagolt Vénusz légycsapója hűséges társuk lehet, ugyanis megfelelő körülmények között akár hatvan évig is elél, és másfél méterre is megnőhet – ráadásul még sétáltatni sem kell. – Telefonálhatunk, ha megfogta az ujjunkat és nem ereszt? – hangzott a komolynak álcázott kérdés, ami nagy derültséget okozott.

A stand másik részén álló tarka illetve zöld kancsókákkal és kürtvirágokkal kapcsolatban a kérdés már komolynak is tűnhetne, ugyanis egyes trópusi fajok levélcsapdái akkorára megnőhetnek, amibe akár egy patkányt is belefér. Találtak is már patkánymaradványokat bennük. A szervezők szerint egyébként akár csirkehússal vagy parizerrel is lehetne őket etetni, ha nem lenne bennük tartósítószer – attól ugyanis a „véresszájú" növények elpusztulnak. Ha viszont egy rovarmenetes lakásban mégsem tudnak maguknak táplálékot találni, akkor sincs baj: ilyenkor „vegetariánussá" válnak, és elég lesz nekik a tőzegből és vízből álló menü is.


(Vasárnapi Délmagyarország)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre kezdődhet az újszegedi bevásárlóközpont építése

Több tervváltozatot is bemutatott a városházán az újszegedi bevásárlóközpontot építő cég. Ezek… Tovább olvasom