Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Rovó László: a magyar nép példát mutatott

A szegedi fiatalság 1956-os forradalomban betöltött szerepére emlékeztetett ünnepi beszédében a Szegedi Tudományegyetem rektora a megyei önkormányzat és a kormányhivatal szegedi megemlékezésén a Rerrich Béla téren kedden délután.
Rovó László elmondta, a szegedi MEFESZ megalakulása és kiáltványa volt az a szikra, ami végül a forradalom kirobbanásához vezetett. A rektor szerint az akkori szegedi egyetemisták éppen ezért nagyon komoly szerepet vállaltak.

- A fiatalokat minden korban az teszi erőssé és széppé, hogy vállalják önmagukat, szabadságvágyukat, és meghátrálás nélkül képesek kiállni az igazukért – fogalmazott a rektor, aki szerint azonban 1956-ban ennél is többet vállaltak.
A megyei önkormányzat és a kormányhivatal szegedi megemlékezésén a Rerrich Béla téren. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
- Egy országot ráztak fel az elkeseredettségből és szabtak új irányt a politikai folyamatoknak – tette hozzá.
Rovó László azt is elmondta, hogy Szegeden 82 diákot ítéltek el, amiért részt vettek az eseményekben, akikről a legutóbbi időkig szintre senki sem beszélt. 

- Mégis arra biztatok mindenkit, hogy ünnepeljünk Mi magyarok hajlamosak vagyunk elkeseredni, akkor is, ha büszkének kell lenni, és az is tény, hogy amikor a legnagyobb bajban volt, akkor is képes volt megújulni a nemzet. Így volt ez 1956 őszén is. Akkor ez a nép példát mutatott a világ összes országának. A szabadságára büszke nyugatnak, és a magszált keletnek egyaránt – mondta a rektor, aki szerint ez a nap az összetartozás és a becsület ünnepe.
A megyei önkormányzat és a kormányhivatal szegedi megemlékezésén a Rerrich Béla téren. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Az ünnepséget koszorúzással és mécsesgyújtással zárták, majd 18 órától emlékező szentmise kezdődött Szeged fogadalmi templomában, a Dómban, amelyet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrált.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 eladó megyei lakást találtunk 5 millió alatt. Van, ami egész jó - mutatjuk!

5 eladó megyei lakást találtunk 5 millió alatt. Van, ami egész jó - mutatjuk!
Olcsó húsnak híg a leve, mondja a magyar. Az olcsó ingatlan viszont nem minden esetben rossz vétel. Főleg olyan időkben, amikor emberek végzés, árverezés miatt elvesztik esetleg a hajlékukat. Tovább olvasom