Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Rozmaringbor és advent

Adventi bazárt tartottak a szegedi Szabad Waldorf Iskolában, ahol a diákok és a szülők kreatív árucikkei mellett gyerekprodukciókat is láthattak az érdeklődők. A gyerekek rozmaringbort árultak, a büfében reformszendvicseket lehetett kapni.
Zenei produkció: a negyedikesek játszanak ismert dallamokat hegedűn. Fotó: Gyenes Kálmán
A Szabad Waldorf Iskola bejáratánál saját készítésű adventi díszek, színes betűkből kacskaringózó gyerekírás fogadja az érkezőket. Az egyik osztályteremben hangulatos teaház működik. A pult mögött tízéves forma kissrácok serénykednek. – Ők most a római korszakban vannak – mondja magyarázatul Rácz Sándorné, az iskola ügyvivője, amikor arról kérdezem, hogy kerül ilyen sok latin szállóige a falakra, és miért vannak kerevetek és kelmehalmok mindenfelé.

Mint kiderül, a gyerekek epochális oktatást kapnak, ami annyit jelent: egy-másfél hónapig egy adott történelmi korszakot tanulnak, annak mindenféle történelmi, tudományos, kulturális vonatkozásával együtt – így szinte benne élnek a korban. Közben zenei produkció kezdődik. A negyedikesek játszanak ismert dallamokat hegedűn. Láthatóan mindenki nagyon szorít nekik. A műsor végén hatalmas tapsot kapnak. – Eleinte tartottam az itteni módszerektől, de aztán láttam, milyen alaposan tanulnak meg mindent az unokáim, akik még sosem mondták, hogy nem akarnak iskolába menni – mondja a mellettem álló nagymama, Bullás Imréné, aki szerint itt ráérnek foglalkozni minden kisdiákkal az osztálytanítók.

Egy másik tanteremben a jelenleg pultként működő padokon madáretetőt, kötött, kézzel festett fedőlapú jegyzetfüzeteket, fonott bőrkarkötőket árulnak a harmadikos kislányok – akik mindent maguk készítettek, kizárólag természetes anyagokból, az iskolában tanultak alapján. Az ötödikeseknél egy fáraó ül a papiruszokról ismert kitekert pózban: ők az ősi Egyiptomról tanulnak éppen. Kálmán Bence – akiben egy kereskedő és egy hegedűművész veszett el – hozzáértően magyarázza, hogyan kell előállítani az egyedi színekben pompázó gyűrtpapírt, amibe az itt megvett, zsebkendőből varázsolt élethű gombát csomagolhatom – vagy a kézzel festett malomtáblát.

– Rozmaringbort is tessék venni: hasznos és nagyon finom! – próbál meggyőzni a kisfiú, aki még receptet is ajánl a gyógyital mellé. Továbbállva a kreativitás és a kézimunka csúcsteljesítményeivel találkozunk: a színes, mintás nemez, a festett kavicsok és csipeszekből eszkábált fenyőfa nyűgöz le. A büfében a helyi valutáért, tallérokért vett reformszendvicsek mellett mindenki családiasan mosolyog – mindenkire. A tízéves Rácz Sanyi egyáltalán nem szomorkodik amiatt, hogy lemaradt a korcsolyaversenyéről. – Többször van korcsolyaverseny, mint adventi bazár – mondja, és már rohan is tovább játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaált fegyelmivel bocsátották el

Fegyelmi terhe mellett elbocsátották tegnap a szegedi rendelőintézetből Gaál Istvánt, az intézmény… Tovább olvasom